Ένας αιώνας Bauhaus στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Κανένα άλλο κίνημα δεν επηρέασε τη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική όσο το Bauhaus, τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Goethe Κύπρου, με αφορμή τα εκατό χρόνια ζωής του κινήματος. 

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχιτεκτονικού Κέντρου Έρευνας (ARC) του Πανεπιστημίου, διεθνείς προσωπικότητες του τομέα παρουσίασαν την ιστορία και την προσφορά του Bauhaus -συνώνυμου μέχρι και σήμερα με την έννοια του μοντέρνου- στην εικαστική τέχνη, την αρχιτεκτονική, το design, τον χορό, την παιδαγωγική και τη μουσική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετείχε ενεργά στις επετειακές δράσεις του Ινστιτούτου Goethe, όπως εκθέσεις, προβολές, παράσταση χορού και συνέδριο, με τίτλο Bauhaus Open House.

«Η Σχολή Bauhaus, που ιδρύθηκε το 1919 στη Βαϊμάρη, συνένωνε σε μια ενότητα την τέχνη και την τεχνική κατάρτιση. Στόχευε στη δημιουργία ενός νέου τύπου καλλιτέχνη, ο οποίος θα σχεδίαζε στον χώρο του design και της αρχιτεκτονικής προϊόντα εξατομικευμένα, αλλά και κατάλληλα για μαζική παραγωγή. Το κίνημα Bauhaus δεν προέκυψε από μία ουνιβερσαλιστική αισθητική θεωρία, αλλά πολύ συγκεκριμένα από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», υπέδειξε η Γερμανίδα Δρ. Magdalena Droste, καθηγήτρια της ιστορίας της Τέχνης και μέλος της Comite International d'Histoire de I'Art, που ήταν η βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση.

«Ένα και μοναδικό Bauhaus δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Η σχολή σε καμία περίπτωση δεν είναι αποκλειστικά γερμανικό φαινόμενο. Η ίδια και το δίκτυό της μπορούν να ιδωθούν πιο πολύ ως σημεία κορύφωσης διαφόρων πρωτοποριακών ρευμάτων. Δίδασκαν και διδάσκονταν αρχιτέκτονες, εικαστικοί καλλιτέχνες, χειροτέχνες, επιστήμονες, παιδαγωγοί και χορευτές από όλο τον κόσμο, με ετερογενή κίνητρα και απόψεις σχετικά με τις καλλιτεχνικές παραγωγές», επισήμανε στην ομιλία του με τίτλο «Η επιρροή Bauhaus στην τέχνη στα Βαλκάνια», ο Σέρβος Δρ. Miodrag Suvakovic, Καθηγητής εφαρμοσμένης αισθητικής και θεωρίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Η Ρωσίδα ιστορικός και καλλιτέχνιδα Tatiana Efrussi αναφέρθηκε στους αρχιτέκτονες Bauhaus στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η κ. Παναγιώτα Πύλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε σχετικά με τις ιδέες του Bauhaus και τον κυπριακό μοντερνισμό.
 


Την εκδήλωση συντόνισαν οι καθηγητές Γιώργος Χατζηχρίστου και Αγγέλα Πέτρου, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που στις εισηγήσεις τους δεν παρέλειψαν να τονίσουν το ενδιαφέρον του Τμήματος για διεθνείς συνεργασίες πάνω στα εν λόγω θέματα.

Δειτε Επισης

Η Coca-Cola σκοράρει στη συμπερίληψη και την αποδοχή για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Νέο βιβλίο: «Η ΜΕΘΟΔΟΣ: Γίνε Αυτός που Πραγματικά Είσαι»
Έναρξη παγκύπριου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου
Ημερίδα Γνωριμίας της 12ης θητείας της κυπριακής Παιδοβουλής με το Συμβούλιο «ΦΩΝΗ»
Συναυλία TELETHON αφιερωμένη στον Στέλιο Πισή-«Για εκείνους που αγαπούν και για εκείνους που ελπίζουν»
«Ποδηλασία Αγάπης» για τα πρόωρα παιδιά από το Ίδρυμα Πάνος Ευριπίδου-Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία
Arla Protein: Έδωσε το σύνθημα για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια στο «Feed your Jump»
ENAVSMA...για μια ξεχωριστή βραδιά Wine and Dine στο ολοκαίνουριο Amyth of Nicosia
Η RSM Cyprus στέλνει μηνύματα ελπίδας στο συμβολικό ταξίδι μεταφοράς της «Βαλίτσας της Χριστοδούλας»
Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF): Σε τελική ευθεία με δυναμικές παραστάσεις και ενδιαφέροντα workshops