Bergmann: Δεν φαίνεται πολύ κακή η λύση που δόθηκε για Συνεργατισμό

Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μanfred Bergmann δήλωσε σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας ότι ίσως να μπορούσαν να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις για τον Συνεργατισμό, αλλά, πρόσθεσε, η λύση που δόθηκε τελικά «δεν φαίνεται πολύ κακή».
 
«Βλέποντας εκ των υστέρων τα πράγματα ίσως να παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις, αλλά η λύση δεν φαίνεται πολύ κακή. Στην πραγματικότητα δεν είναι λύση, το μόνο που συνέβη είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, μεταφέρθηκαν στον δημόσιο μέσω της ειδικής οντότητας που δημιουργήθηκε» ανέφερε ο Manfred Bergmann.
 
O Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντούσε σε σχόλια των βουλευτών στο πλαίσιο συζήτησης της Έκθεσης της Κομισιόν για την Κύπρο για το έτος 2019 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2019.
 
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι είναι ψηλότεροι σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν χαμηλότερους μισθούς με αντάλλαγμα την προστασία των θέσεων εργασίας τους. «Στην Κύπρο έχουν και ψηλούς μισθούς και προστασία» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για την έλλειψη προσοντούχου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένας δεύτερος λόγος, εξήγησε, μπορεί να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. «Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα και εκπαίδευσης» είπε.
 
Ο Manfred Bergmann αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας πως «δεν είναι θρησκεία» αλλά «εάν δεν θέλετε να προβείτε σε ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς όπου υπάρχει μονοπώλιο, όπως στις τηλεπικοινωνίες ή την ενέργεια, τότε χρειάζεστε ένα σχέδιο β ώστε στο τέλος της ημέρας να έχετε καλό αποτέλεσμα και πολύ αποτελεσματικούς τομείς τηλεπικοινωνιών, μεταφορών ή ενέργειας».
 
Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι η Κύπρος έχει το μεγάλο μειονέκτημα να έχει μικρή και ανοικτή οικονομία, κάτι που την καθιστά πολύ ευάλωτη στους κινδύνους και καθόλου ανθεκτική. Βασίζεται, είπε, στον τουρισμό, στις κατασκευές και στα «χρυσά διαβατήρια» και «αυτοί οι τομείς μπορεί να είναι πολύ ευάλωτοι».
 
Η κυπριακή οικονομία, επεσήμανε στο πλαίσιο της παρέμβασής του, βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ωστόσο, σημείωσε, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν όσο τα οικονομικά εξαρτώνται από μακροοικονομικές ισορροπίες, κι εξήγησε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο δημόσιο χρέος, ιδιωτικό χρέος και εξωτερικό χρέος, καθώς και ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης Barbara Kaufmann απέρριψε, στην παρέμβασή της, τη θέση ότι τα κράτη μέλη τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από την Κομισιόν.
 
Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των εργαζομένων στην Κύπρο που λαμβάνει μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό είναι σχετικά πιο χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη.
 
Η Κύπρος, ανέφερε, χρειάζεται καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της εργασίας, ενώ σημείωσε πως υπήρξε αύξηση στην μερική απασχόληση και στην άτυπη εργασία, κάτι, που όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία.
 
Στο Έγγραφο Εργασίας της Κομισιόν που συζητήθηκε στην Επιτροπή, επισημαίνεται ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε έντονη ανοδική πορεία οικονομικής ανάπτυξης και το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το ανώτατο επίπεδο πριν από την κρίση. Παρόλα αυτά παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη.
 
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σημειώνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα κερδοφορίας εξαιτίας του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ) και των χαμηλών περιθωρίων των επιτοκίων. Οι νέες δανειοδοτήσεις από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα προς την πραγματική οικονομία παραμένουν πολύ περιορισμένες λόγω των ακόμη πολύ υψηλών αποθεμάτων χρέους.
 
Γίνεται επίσης αναφορά σε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ωστόσο η Κομισιόν κρούει των κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές που οφείλονται κυρίως: i) στη δυνητική πραγματοποίηση ρητών ενδεχόμενων υποχρεώσεων που σχετίζονται με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας· ii) στην αύξηση των πιέσεων στις δαπάνες· και iii) στη διατηρησιμότητα των ισχυρών επιδόσεων των φορολογικών εσόδων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αγγελος Βότσης συμφώνησε με τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και βελτιωμένα δημόσια οικονομικά, καθώς και ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για το οποίο, όπως ανέφερε, απαιτείται να υπάρξει ανάπτυξη που θα βελτιώσει τους μισθούς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αναγνώρισε ότι υπάρχει μείωση στην ανεργία, ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό για την ποιότητα στην εργασία. Παράλληλα σημείωσε ότι ενώ υπάρχει αύξηση κερδών, υπάρχει ταυτόχρονα μείωση μισθών. Υπέδειξε ακόμα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κατώτατος μισθός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ενέκρινε η Βουλή
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας