Στο φως η έκθεση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα η πολυσυζητημενη  και πολυαναμενόμενη έκθεση της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμα: P. Olivier: Έτσι θα μοιάζει το ανανεωμένο The Mall of Cyprus

Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι μέσω της ιστοσελίδας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή.
 
Αμέλεια, ανικανότητα και ασυδοσία πολλών
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση, που υπερβαίνει τις 800 σελίδες, δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Αρέστη να σημειώνει ότι «κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του (Συνεργατισμού) υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας, ιδιαίτερα μάλιστα η αμέλεια, η ανικανότητα, αλλά το χειρότερο η ασυδοσία και απληστία πολλών, οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό».
 
Οι δύο περίοδοι διερεύνησης
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είχε τονίνει ότι η έρευνα διαρέθηκε σε δύο περιόδους. Η πρώτη αρχίζει ουσιαστικά από το 1985 όταν θεσπίστηκε η νέα περί Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, η οποία ήταν το αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε το 1980 για τη διερεύνηση προβλημάτων του Συνεργατισμού και φτάνει μέχρι το 2013, όταν το κράτος κατέστη ουσιαστικά ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα. Η δεύτερη περίοδος καλύπτει τα γεγονότα από το 2013 και μέχρι την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ εκτείνεται σε γεγονότα που ακολούθησαν την πώληση μέχρι και σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Αρέστη.
 
Πιθανή διάπραξη αστικών και ποινικών αδικημάτων
Η έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει εννέα βασικά κεφάλαια για την πρώτη περίοδο και 28 για τη δεύτερη περίοδο, ενώ τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίοδο τα βασικά κεφάλαια διαιρούνται σε υποκεφάλαια υπό τη μορφή ενοτήτων. Στο τέλος τόση της πρώτης όσο και της δεύτερης περιόδου η Ερευνητική προχωρά στη διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων και στη συνέχεια εξετάζει το θέμα κατά πόσο θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Αρέστη, τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίοδο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων. Επίσης και για τις δύο περιόδους η Επιτροπή διαπιστώνει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Θανατική ανάκριση
Τη θλίψη του για τη διαπίστωση ότι το έργο, το οποίο έχει επιτελέσει η Ερευνητική Επιτροπή και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε, αποτελούν τη «ληξιαρχική πράξη εξαφάνισης ενός επιτεύγματος του κυπριακού λαού», εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Αισθανόμαστε ότι στην ουσία έχουμε διεξάγει ένα είδος θανατικής ανάκρισης, αναζητώντας μέσα από την επίπονη έρευνάς μας τα αίτια της κατάρρευσης αυτού του επιτεύγματος», είπε σχετικά.
 
Κληρίδης: Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν
Από την πλευρά του o Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε τονίσει  ότι, εφόσον υπάρχον πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες, θα αποδοθούν εκεί που πρέπει.

Διαβεβαιώνοντας ότι η έκθεση δεν θα παραμείνει αναξιοποίητη και δεν θα τεθεί σε κανένα ράφι η συρτάρι, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι θα τύχει εμπεριστατωμένης μελέτης και μέσω αυτής θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν στα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατέθεσαν 75 συνολικά μάρτυρες και λήφθηκαν 98 καταθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 40 ημερήσιες ακροάσεις. Τα πρακτικά των καταθέσεων ανήλθαν σε 2,781 σελίδες, την ώρα που η Επιτροπή παρέλαβε ή κατατέθηκαν ενώπιον της σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή 120,000 σελίδες.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom