Ναι στην αναπομπή του νόμου για τα ακίνητα προτείνει η Επ. Εσωτερικών
19:25 - 14 Μαρτίου 2019
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών που εξέτασε την αναπομπή του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) τροποποιητικού νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την αποδοχή της αναπομπής.
Στην συνεδρία εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας επανέλαβαν τους λόγους, που περιέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σχετική επιστολή που συνοδεύει την αναπομπή του νόμου. Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δήλωσαν στην Επιτροπή ότι αποδέχονται την αναπομπή.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η πρόνοια που περιλήφθηκε στον βασικό νόμο, με την τροποποίηση που επέφερε η Βουλή, ότι οποιοσδήποτε συγκύριος, ο οποίος δεν ικανοποιείται από την απόφαση του Διευθυντή (Κτηματολογίου) δύναται να προσφύγει κατά της εν λόγω απόφασης στο Διοικητικό Δικαστήριο, είναι αντισυνταγματική καθώς η εγκαθίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου έγινε μετά από τροποποίηση του Συντάγματος με την οποία καθορίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται υποθέσεων φορολογικών διαφορών και διαφορών διεθνούς προστασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφαίνεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί επέμβαση της Βουλής στο πεδίο άσκησης της δικαστικής διαδικασίας και είναι αντισυνταγματικός καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Επίσης κρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ρύθμιση που επιδιώχθηκε συνιστά αθέμιτη επέμβαση στο πεδίο δράσης της εκτελεστικής εξουσίας, και ως εκ τούτου συνιστά επίσης παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
Αναφέρεται ακόμα ότι η τροποποίηση διαταράσσει θεμελιωδώς τη νομική και τη δικαιοδοτική δομή του βασικού νόμου με την εισαγωγή αντιφατικών διατάξεων κατά τρόπο που όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί του νόμου, αλλά οι επηρεαζόμενοι θα παροτρύνονται σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγει ότι ο αναπεμφθείς νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός καθώς προσκρούει στις διατάξεις του άρθρου 146 του Συντάγματος, στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και πρόσθετα είναι νομοθετικά και ουσιαστικά δυσλειτουργικός ενώ σε πρακτικό επίπεδο η εφαρμογή του νόμου θα είναι ατελής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ουσιώδη νομικά προβλήματα και προβλήματα δικαστικής δικαιοδοσίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ