Δυσβάσταχτο βάρος η υγεία για τέσσερις στους δέκα Κύπριους

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που ανέφεραν ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης τους δημιούργησε υψηλό οικονομικό βάρος κατέγραψε η Κύπρος το 2017. Το υφιστάμενο σύστημα στην υγεία οδηγεί αρκετούς πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικές ασφάλειες προκειμένου να έχουν μερική ή ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 39% των Κυπρίων δήλωσαν ότι το κόστος για την υγεία αποτέλεσε για τους ίδιους μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν το 34%.

Την Κύπρο ακολουθούν η Βουλγαρία με ποσοστό 32%, η Ιταλία (29%) και η Λετονία (28%). Αντίθετα το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι το κόστος για ιατρική περίθαλψη δεν προκάλεσε για τους ίδιους οικονομική επιβάρυνση ήταν μεγαλύτερο στη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία (86%), την Εσθονία (85%) και τη Γαλλία (84%).

Διαβάστε ακόμα: Εθνική Στρατηγική Τροόδους: Τι προτείνουν οι ερευνητές

Διαβάστε ακόμα: Στο σφυρί μέρος πενταώροφου κτηρίου στη Λευκωσία

 

Διευκρινίζεται ότι η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως εξετάσεις ή θεραπείες, περιλαμβάνοντας την υγειονομική περίθαλψη για θεραπευτικούς, αποκαταστατικούς ή μακροπρόθεσμους σκοπούς, την ψυχική ιατρική περίθαλψη, καθώς και τις προληπτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Το 2017, περισσότεροι από τους μισούς (55%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν ότι το ποσό που το νοικοκυριό τους έπρεπε να πληρώσει για ιατρική περίθαλψη δεν αποτελούσε οικονομική επιβάρυνση. 

Από την άλλη πλευρά, το 34% δήλωσαν ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης συνιστούσε κάποιο οικονομικό βάρος, ενώ το 11% αντιλαμβανόταν το κόστος αυτό ως ένα βαρύ οικονομικό βάρος στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
 

Οικονομική επιβάρυνση οι οδοντίατροι και τα φάρμακα
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα νοικοκυριά της Κύπρου όσον αφορά το κόστος που καταβάλλουν για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου ένας στους δύο Κύπριους (ποσοστό 47%) ανέφεραν ότι η οδοντιατρική περίθαλψη αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ακολουθούμενη από την Ιταλία (39%), τη Λετονία (36%) και την Ισπανία (34%).
 

 

Οικονομική επιβάρυνση για έναν στους τρεις Κύπριους (ποσοστό 34%) συνιστά και το κόστος αγοράς φαρμάκων, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Πολωνία που προηγείται με 40%.
 

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση