αχναγάλ

Η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων αχναγάλ ιδρύθηκε το 1977 στην Κύπρο από τον Λευτέρη Ελευθερίου ως μια καθαρά κυπριακή παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση.
 
Το ανήσυχο του πνεύμα και η επιθυμία να αναζητά πάντα τρόπους βελτίωσης και προσφοράς ανώτερης ποιότητας, τον οδήγησαν στην ίδρυση της  αχναγάλ, αμέσως μετά τις σπουδές γαλακτοκομίας που παρακολούθησε στο εξωτερικό.

Ως γνήσιος Κύπριος κατασκευαστής τυριού, ξεκίνησε να παράγει παραδοσιακό κυπριακό χαλούμι και κεφαλοτύρι. Για την παραγωγή τους χρησιμοποίησε ένα μικρό ειδικά σχεδιασμένο εργοστάσιο στην πίσω αυλή του σπιτιού, που έζησε τα παιδικά του χρόνια, αξιοποιώντας γάλα από πρόβατα και κατσίκες που ανήκαν στην οικογένεια Ελευθερίου.

Με τον ερχομό του 1980 και καθώς ο όγκος παραγωγής όλο και μεγάλωνε, η άλλοτε μικρή  βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων αχναγάλ μετακινήθηκε σε μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής. Σήμερα η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων αχναγάλ παράγει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου προϊόντων της. Το 70% αυτού διοχετεύεται για εγχώρια κατανάλωση και ένα μεγάλο κομμάτι, που διαμορφώνεται στο 30%, σε εξαγωγές.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με δικό της δίκτυο διανομής σε ολόκληρη την Κύπρο στη λιανική και χονδρική αγορά, αλλά και κέντρα κοινωνικής εστίασης (HO.RE.CA), αφού προσφέρει ευρεία γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η διαφοροποίηση
 Η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση και προσφορά ανώτερων ποιοτικών προϊόντων επέκτεινε τις οικογενειακές  δραστηριότητες στη δημιουργία της αγελαδοτροφικής μονάδας Αφοί Ελευθερίου Λτδ,  η οποία έχει πρωταρχικό στόχο την παραγωγή γνήσιου και ασφαλούς κυπριακού γάλακτος για τις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας μας.
 
Η παράδοση
Η γαλακτοβιομηχανία αχναγάλ, ως καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, ακολουθεί κατά γράμμα το πάθος, τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της στην παραγωγή και προσφορά ανώτερης ποιότητας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από παραδοσιακές συνταγές.
 
Η ανάπτυξη
Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής γάλακτος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, λόγω της ψηλής ζήτησης από το εξωτερικό για μεγαλύτερες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και φρέσκου γάλακτος που απαιτείται για την τυροκόμηση.
 
Τα προβλήματα
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η ελάχιστη υποστήριξη από τους κρατικούς οργανισμούς σε βιομηχανικό, εμπορικό και ποιοτικό επίπεδο. Το κράτος, αντί να δώσει έμφαση στη δημιουργία σωστών υποδομών και στην κατάρτιση του παραγωγού, τον έσπρωξε προς τη δραματική αύξηση της παραγωγής χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία.
 
Οι προοπτικές
Υπάρχει μία μεγάλη ανάπτυξη και δυναμική στο χαλούμι, ειδικά στις αγορές της Ασίας και της Αυστραλίας, η οποία ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη γενική ανάπτυξη που επήλθε.
 
Το γάλα
Η προσφορά γάλακτος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρουσιάζει ελλείψεις, λόγω των θερμοκρασιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τον χειμώνα, όμως, οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τη ζήτηση, έτσι με σωστό προγραμματισμό ισορροπείται η κατάσταση.
 
Ο καταναλωτής
Ο καταναλωτής έχει την ανάγκη να γνωρίζει τον παραγωγό και τις πρακτικές του, ενώ βλέπουμε μία απομάκρυνση από προϊόντα απρόσωπων πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων οργανισμών. 
 
Η αγορά  
Η αγορά γαλακτοκομικών τείνει στην αύξηση της ζήτησης για παραγωγή και κατανάλωση ροφημάτων με χαμηλά λιπαρά και ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ως μέρος της καθημερινής διατροφής.
 
Το  πλεονέκτημα
Το γεγονός ότι είμαστε μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών ειδών μας κάνει να προσφέρουμε πάντα προϊόντα ανώτερης ποιότητας από παραδοσιακές συνταγές, φτιαγμένα από 100% κυπριακό γάλα με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές. Ως αποτέλεσμα, φτάνουν στον καταναλωτή αγνά και ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς.
 
Τα πλάνα
Στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν πολλά νέα προϊόντα στον κατάλογό μας, τα οποία θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες, αλλά και σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ καταναλωτών.
 
Προϊόντα παραγωγής
• Φρέσκο 100% Κυπριακό Γάλα ημέρας (0% λιπαρά, 1,5% λιπαρά, 3% λιπαρά, με χαμηλή λακτόζη)
• Φρέσκο Αιγινό γάλα (1,6% λιπαρά)
• Χαλούμι (Αιγινό, Αιγοπρόβειο, Ορμηδιώτικο, Σχάρας)
• Αναρή (Ανάλατη, Αλατισμένη, Ξηρή)
• Στραγγιστό Γιαούρτι
• Χωριάτικο Γιαούρτι (Πλήρες και Άπαχο)
• Κεφαλοτύρι
• Μαλακό τυρί σαλάτας (Φέτα)
• Τυρί Φλαούνας (Αιγοπρόβειο, Αγελάδας, Μικτό)
• Κεφίρ
• Best selling προϊόν είναι το Φρέσκο Γάλα Ημέρας αχναγάλ με παραγωγή  500.000  λίτρων σε μηνιαία βάση.
 
 
ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
 Ίδρυση: 
1977
Διανομή/διάθεση: Η εταιρεία δραστηριοποιείται με δικό της δίκτυο διανομής σε ολόκληρη την Κύπρο τόσο στη λιανική και τη χονδρική αγορά όσο και στη HORECA.
Προσωπικό: 80 άτομα
Ετήσιος τζίρος: €15.000.000
Έδρα: Δασάκι Άχνας, Επαρχία Αμμοχώστου
Εξαγωγές: Η εταιρεία εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 10 χώρες παγκοσμίως.
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση:
Δημητρίου Φανή 9, B΄ Βιομηχανική Περιοχή, Δασάκι Άχνας, 5523, Αμμόχωστος 
Τηλέφωνα: 24721033, 24720002
Φαξ: 24722 590
E-mail: info@achnagal.com
Ιστοσελίδα: http://www.achnagal.com
 
 

Δειτε Επισης

CLAPPAS TRADING HOUSE LTD
XΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ KΡΙΣΤΗΣ
KOUROUSHIS DAIRΥ
αχναγάλ
Α/ΦΟΙ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Α/ΦΟΙ ΛΑΝΙΤΗ