Eυρωζώνη: Βραδεία, αλλά σταθερή ανάπτυξη

Mε βραδείς, αλλά σταθερούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο.

Με τη Γερμανία να αποφεύγει την τεχνική ύφεση, χωρίς όμως να παίρνει μπρος, το ΑΕΠ των 19 της νομισματικής ένωσης αναπτύχθηκε 0,2%  σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,2% σε ετήσια βάση.

Τα οριστικά στοιχεία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Στην περίπτωση της Γερμανίας η οριακή έστω ανάπτυξη του ΑΕΠ έρχεται ως ανακούφιση, χωρίς όμως να περιορίζει την ανάγκη για ένα σχέδιο τόνωσης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,3% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται 0,1%. Ισπανία και Ολλανδία, τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Στον απόηχο των στοιχείων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σχολίασε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η εργαλειοθήκη της νομισματικής πολιτικής της, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή θα παραμείνει αποτελεσματική.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της νομισματικής της πολιτικής και των εργαλείων που χρησιμοποιεί για να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στο 2% και να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο ντε Γκίντος χαρακτήρισε πάντως «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα να βυθιστεί σε ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη παραμένει «χαμηλότερα της δυνητικής», δήλωσε, ωστόσο, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να «δώσει ιδιαίτερη προσοχή» στην κατάσταση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin