Η Κύπρος στους δέκα μεγαλύτερους δανειολήπτες της Τράπεζας Αναπτύξεως ΣτΕ
07:41 - 03 Οκτωβρίου 2019
Πολύ σημαντική για την Κύπρο χαρακτήρισε την Τετάρτη ο βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) στον τομέα των υποδομών για την υδατοπρομήθεια και των συστημάτων αποχέτευσης, ενώ η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στη συμβολή της Τράπεζας για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η Κύπρος είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων δανειοληπτών της ΤΑΣΕ, με δάνεια για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, ο κ. Λουκαΐδης υπενθύμισε αρχικά ότι η Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ (ΤΑΣΕ) είναι ο αρχαιότερος διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός στην Ευρώπη, που προβάλλει ως διακριτή αποστολή της τη στόχευση σε έργα κοινωνικής ανάπτυξης και υποδομών.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, που έγινε μέλος της ΤΑΣΕ το 1962, είναι σήμερα μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων δανειοληπτών της, με δάνεια για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, καλύπτοντας κυρίως τους τομείς της κατασκευής και αποκατάστασης των δημόσιων έργων υποδομής, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Ιδιαίτερα, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, στον τομέα των υποδομών για την υδατοπρομήθεια και των συστημάτων αποχέτευσης, η χρηματοδότηση από την Τράπεζα προς την Κύπρο ήταν πολύ σημαντική.
Η συζήτηση για το ρόλο της ΤΑΣΕ είναι απαραίτητη, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής. Σε μια εποχή που η ήπειρος μας μετρά μερικές δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς, εκατομμύρια άνεργους και άστεγους, δεν μπορεί παρά να είναι στο μικροσκόπιο της Συνέλευσης η δράση και το πρόγραμμα ενός οργανισμού που διακηρύσσει ως προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης στην Ευρώπη. Υπερθεματίζουμε, πρόσθεσε, την αναφορά στο σχετικό Σχέδιο Ψηφίσματος για την αυξανόμενη έμφαση στη σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και το ρητά διατυπωμένο στόχο για την οικοδόμηση μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας.
Σημειώνουμε, συνέχισε, το συμπέρασμα της Έκθεσης που τονίζει ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Τράπεζας για τη διετία 2020-2022, πρέπει να αντανακλά τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα για περισσότερη και ταχύτερη πρόοδο στην υλοποίηση των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν τα αίτια των αυξανόμενων ανισοτήτων και της φτώχειας και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Θα πρέπει να παρέχονται, ανέφερε, καλύτερες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και να προωθηθούν μέτρα για πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και την εργασία, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.
Στην πράξη, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την βιώσιμη επαναβιομηχανοποίηση των περιοχών που το έχουν ανάγκη και τη δημιουργία μόνιμων, πλήρων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Θα επιτευχθεί επίσης, ανέφερε, μέσα από δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία, την παιδεία και την υγεία.
Χρειαζόμαστε επίσης, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, επενδύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινωνικές υποδομές, που να στηρίζουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η χρηματοδότηση προς τοπικές αρχές θα πρέπει να κατανέμεται για τη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων νεότητας, βρεφικών και παιδικών σταθμών για οικογένειες χαμηλότερων εισοδημάτων και για δράσεις προώθησης της πολιτιστικής πολυμορφίας. Τα δάνεια αυτά, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό να διοχετεύονται σε δημόσιους και κοινωνικούς φορείς.
Η διαδικασία σταδιακής αναμόρφωσης της διακυβέρνησης της Τράπεζας, με αναθεώρηση των εξουσιών και λειτουργιών της, θα πρέπει να μελετηθεί όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιεχόμενο της, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, καταλήγοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτές θα πρέπει να αποτελούν προϊόν διαφανούς διαλόγου και συναίνεσης.
Για το ίδιο θέμα μίλησε και η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Είναι σημαντικό, ανέφερε κατ’ αρχάς, η κ. Ερωτοκρίτου, οι δράσεις της Τράπεζας να συνάδουν με τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός και να προάγουν μια συμμετοχική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.
Η κοινωνικός προσανατολισμός της Τράπεζας, εξήγησε η Κύπρια βουλευτής, και τα έργα που χρηματοδοτεί συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες υποδοχής και στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αναμφίβολα, είπε, είναι πολύ εντυπωσιακή η οικονομική ευρωστία της Τράπεζας, η χρηστή διακυβέρνηση και η νοικοκυρεμένη απόδοσή της. Όμως, υπογράμμισε, αυτό που έχει σημασία είναι η ωφελιμότητα των επενδύσεων σε ότι αφορά στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ανακούφιση που έχει προσφέρει η Τράπεζα σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας και δη σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου, είναι αυτό που μετρά και που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Τράπεζα να εστιάσει και στις αιτίες που προκαλούν τις ανισότητες στην Ευρώπη και να τροχοδρομηθούν επενδύσεις που να δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα σε όλα τα επίπεδα.
Θα ήταν χρήσιμο επεσήμανε, στη συνέχεια η κ. Ερωτοκρίτου, η Τράπεζα να διερευνήσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.
Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε, τέλος, και στα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο. Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η τεχνογνωσία που παρείχε η Τράπεζα έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση της λειψυδρίας και εν γένει των υδάτινων πόρων στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ