powered by

Πετρίδης: Επανέλεγχος για άτομα που πολιτογραφήθηκαν πριν το 2018

Στον επανέλεγχο των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις, που έγιναν μέχρι το 2018, προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, διευκρινίζοντας πως σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου θα γίνει, σε συνεργασία με τρεις εξειδικευμένους Οίκους, επανέλεγχος δέουσας επιμέλειας για τα άτομα που πολιτογραφήθηκαν πριν το 2018, οπόταν και ενισχύθηκαν οι έλεγχοι.
 
Οι τρεις διεθνείς εταιρείες που έχουν επιλεγεί, ανέφερε, είναι οι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting, οι οποίες από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν θα διεξάγουν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλους τους αιτούντες και όλες τις αιτούσες.
 
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αναφορικά με την απόφαση για εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας (enhanced due diligence checks), μέσω της συνεργασίας με τρεις εξειδικευμένους Οίκους δέουσας επιμέλειας, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι, οι εν λόγω οίκοι έχουν εντοπιστεί μέσω ανοιχτής διαδικασίας δημόσιων προσφορών, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο 2019. «H διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και έχουν επιλεγεί τρεις διεθνείς εταιρείες, οι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting, οι οποίες από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν θα διεξάγουν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλους τους αιτούντες και όλες τις αιτούσες», επεσήμανε.
 
«Με τη χρήση ενισχυμένων μεθόδων δέουσας επιμέλειας που διατίθενται σήμερα, θα διεξαχθεί ένας συμπληρωματικός εσωτερικός έλεγχος, διερευνώντας τις πολιτογραφήσεις που έγιναν πριν το 2018, δηλαδή, πριν να αλλάξουν επί το αυστηρότερο τα κριτήρια που εφαρμόζονται. Αυτή η διερεύνηση θα καταδείξει κατά πόσο πρόσωπα στα οποία έχει παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων και/ή ευρωπαϊκώς περιοριστικά μέτρα», δήλωσε.
 
Ο κ. Πετρίδης επισήμανε επίσης ότι σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι, το Υπουργείο Εσωτερικών θα ενεργοποιήσει διαδικασία αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας. «Η διαδικασία αποστέρησης υπηκοότητας θα ενεργοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις που ο συνεχής έλεγχος δέουσας επιμέλειας, ο οποίος πλέον διεξάγεται από το 2018, καταδείξει ότι πολιτογραφημένοι επενδυτές ή μέλη οικογένειας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων και/ή τους έχουν επιβληθεί διεθνώς ή ευρωπαϊκώς περιοριστικά μέτρα», εξήγησε.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από το 2018 διεξάγεται συνεχής έλεγχος δέουσας επιμέλειας για να διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό για επενδυτές που έχουν πολιτογραφηθεί, έστω και αν τυχόν αδικήματα προκύψουν κατόπιν πολιτογράφησης του οιουδήποτε επενδυτή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business: Οι βραβευθέντες και οι υποστηρικτές των 17ων IN Business Awards
Τα projects των οκτώ μεγάλων νικητών των Young Lions Cyprus 2025 και η μεγάλη ευκαιρία τους στις Κάννες (pics)
Oι δύο νέες μελλοντικές αναπτύξεις της Αρχής Λιμένων Κύπρου-Η στρατηγική και τα μελλοντικά σχέδια
ΓεΣΥ: Πάνω από ένα εκατ. οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι στα έξι χρόνια λειτουργίας
Δημιουργία νέου κοινού Προγράμματος Ιατρικής από Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Παν. Νεάπολις Πάφος
Παγκόσμια ημέρα πολλαπλής σκλήρυνσης: Πρωτοποριακή έρευνα από το ΙΝΓΚ
Σύμπραξη αριστείας: Θεσμική συνεργασία Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και Κυπριακού Ιδρύματος Έρευνας και Εκπαίδευσης
Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ: Η σημαντική διάκριση της Χαραλαμπίδης Κρίστης στον πρωτογενή τομέα (vid)
Βραβεία The Sovereign Art Foundation Student Prize Cyprus: Ορόσημο για την τέχνη και τη δημιουργικότητα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Η Ευρώπη μέσα από τον φακό σου