Προτιμούν το έξω για φαγητό οι Κύπριοι
08:22 - 03 Ιανουαρίου 2019
Το 17,5% του προϋπολογισμού τους ξοδεύουν τα νοικοκυριά της Κύπρου σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ΕΕ το 2017, μετά τη Μάλτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2017, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησαν το 8,8% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης για εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η εν λόγω δαπάνη φτάνει περίπου στα €740 δισ. ή 4,8% του ΑΕΠ της ΕΕ ή €1,400 ανά κάτοικο της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλομέτοχοι των επενδυτικών εταιρειών
Διαβάστε ακόμα: Πολλαπλασιάζονται οι φοιτητικές στέγες το 2019
Διαβάστε ακόμα: Φλώρος Βωνιάτης: Κάθε χρονιά μας βρίσκει πιο δυνατούς
Στα €2,61 δισ. η δαπάνη
Ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μάλτα, τα νοικοκυριά της οποίας ξοδεύουν το 20,2% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κύπρος με 17,5% το 2017 έναντι 14,8% το 2007. Σε απόλυτους αριθμούς η δαπάνη των Κυπρίων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία έφτασε τα €2,61 δισ. το 2017 από €1,83 το 2007.
€3,000 ανά κάτοικο
Υπολογίζεται ότι η δαπάνη ανά κάτοικο της Κύπρου σε εστιατόρια και ξενοδοχεία έφτασε τις €3,000 το 2017 σε σύγκριση με €2,400 το 2007, ενώ το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανήλθε στο 13,4% από 10,4%.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη μέλη, στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία, τα νοικοκυριά της οποίας δαπανούν το 16,8% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, με την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ακολουθούν με 15,4%.
Στην αντίπερα όχθη, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία δαπάνησαν τα λιγότερα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία το 2017, με ποσοστά 3,1%, 3,6% και 3,7% αντίστοιχα.