Πολλαπλασιάζονται οι φοιτητικές στέγες το 2019

Μαρία Στυλιανού  03/01/2019 07:33
Πολλαπλασιάζονται οι φοιτητικές στέγες το 2019

Πολλαπλασιάζονται οι φοιτητικές στέγες το 2019

Μαρία Στυλιανού  03/01/2019 07:33
Αλματώδη άνοδο κατέγραψε το 2018 ο αριθμός των προσφερόμενων χώρων φιλοξενίας φοιτητών, μετά από μια περίοδο αυξημένης ζήτησης και έλλειψης φοιτητικής στέγης τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των προσφερόμενων φοιτητικών εστιών το 2019. 

RELATED ARTICLES

 
Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, από το 2017 μέχρι και το 2018, ο αριθμός των φοιτητικών καταλυμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά, αγγίζοντας το 97%, ενώ εκτιμάται ότι το 2019 ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 16% θα προστεθεί στον αριθμό των χώρων διαμονής φοιτητών.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλομέτοχοι των επενδυτικών εταιρειών

Διαβάστε ακόμα: Φλώρος Βωνιάτης: Κάθε χρονιά μας βρίσκει πιο δυνατούς

Διαβάστε ακόμα: Προτιμούν το έξω για φαγητό οι Κύπριοι
 
Ειδικότερα, το 2018, ο αριθμός των φοιτητών το 2018 κατέγραψε μια δυναμική αύξηση της τάξης του 8,4%, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση χώρων φιλοξενίας φοιτητών, ειδικά στη Λευκωσία, στην οποία βρίσκονται και τα περισσότερα και πιο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 λειτουργούσαν 960 χώροι φιλοξενίας φοιτητών, αριθμός ο οποίος εκτοξεύθηκε στις 1.894 το 2018. Την ίδια ώρα, εκτιμάται το 2019 ο αριθμός των φοιτητικών δωματίων θα ανέβει στις 2.197, με δεδομένο το γεγονός ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής και άλλων φοιτητικών εστιών εκ μέρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
1
 
 
Τονίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και φοιτητικών δωματίων βρίσκεται στη Λευκωσία.
 
2
 
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η εύρεση καταλυμάτων για τη διαμονή φοιτητών αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τα πανεπιστήμια, ειδικά σε μια περίοδο που ο αριθμός των ξένων φοιτητών αυξανόταν, ενώ η κρίση είχε παγώσει κάθε νέα οικοδομική δραστηριότητα. Ο περιορισμένος αριθμός φοιτητικών εστιών σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό διαμερισμάτων και τις αυξημένες τιμές των ενοικίων καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη έως και ανέφικτη την εξεύρεση χώρων διαμονής για τους φοιτητές στη Λευκωσία, ειδικά σε περιοχές όπως η Έγκωμη, ο Στρόβολος, η Λακατάμεια κτλ.  
 
Η κατασκευή νέων φοιτητών εστιών το 2018 μείωσε το πρόβλημα και έβαλε τις βάσεις για προώθηση του στόχου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού ξένων φοιτητών. Την ίδια ώρα, το αναμενόμενο άνοιγμα νέων εστιών το 2019 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση, όπως και η ανακίνηση του κλάδου των κατασκευών (νέες πολυκατοικίες) μετά από μια τετραετία αδράνειας ελέω κρίσης.
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας