Πολλαπλασιάζονται οι φοιτητικές στέγες το 2019

Αλματώδη άνοδο κατέγραψε το 2018 ο αριθμός των προσφερόμενων χώρων φιλοξενίας φοιτητών, μετά από μια περίοδο αυξημένης ζήτησης και έλλειψης φοιτητικής στέγης τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των προσφερόμενων φοιτητικών εστιών το 2019. 
 
Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, από το 2017 μέχρι και το 2018, ο αριθμός των φοιτητικών καταλυμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά, αγγίζοντας το 97%, ενώ εκτιμάται ότι το 2019 ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 16% θα προστεθεί στον αριθμό των χώρων διαμονής φοιτητών.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλομέτοχοι των επενδυτικών εταιρειών

Διαβάστε ακόμα: Φλώρος Βωνιάτης: Κάθε χρονιά μας βρίσκει πιο δυνατούς

Διαβάστε ακόμα: Προτιμούν το έξω για φαγητό οι Κύπριοι
 
Ειδικότερα, το 2018, ο αριθμός των φοιτητών το 2018 κατέγραψε μια δυναμική αύξηση της τάξης του 8,4%, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση χώρων φιλοξενίας φοιτητών, ειδικά στη Λευκωσία, στην οποία βρίσκονται και τα περισσότερα και πιο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 λειτουργούσαν 960 χώροι φιλοξενίας φοιτητών, αριθμός ο οποίος εκτοξεύθηκε στις 1.894 το 2018. Την ίδια ώρα, εκτιμάται το 2019 ο αριθμός των φοιτητικών δωματίων θα ανέβει στις 2.197, με δεδομένο το γεγονός ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής και άλλων φοιτητικών εστιών εκ μέρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
 
 
Τονίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και φοιτητικών δωματίων βρίσκεται στη Λευκωσία.
 
 
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η εύρεση καταλυμάτων για τη διαμονή φοιτητών αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τα πανεπιστήμια, ειδικά σε μια περίοδο που ο αριθμός των ξένων φοιτητών αυξανόταν, ενώ η κρίση είχε παγώσει κάθε νέα οικοδομική δραστηριότητα. Ο περιορισμένος αριθμός φοιτητικών εστιών σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό διαμερισμάτων και τις αυξημένες τιμές των ενοικίων καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη έως και ανέφικτη την εξεύρεση χώρων διαμονής για τους φοιτητές στη Λευκωσία, ειδικά σε περιοχές όπως η Έγκωμη, ο Στρόβολος, η Λακατάμεια κτλ.  
 
Η κατασκευή νέων φοιτητών εστιών το 2018 μείωσε το πρόβλημα και έβαλε τις βάσεις για προώθηση του στόχου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού ξένων φοιτητών. Την ίδια ώρα, το αναμενόμενο άνοιγμα νέων εστιών το 2019 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση, όπως και η ανακίνηση του κλάδου των κατασκευών (νέες πολυκατοικίες) μετά από μια τετραετία αδράνειας ελέω κρίσης.
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας