ΚΟΑΓ: 16 διαμερίσματα στη Λευκωσία και 15 στη Λεμεσό το 2019

Επαναδραστηριοποιείται έντονα πλέον μετά από 5 χρόνια αναστολής των αναπτυξιακών του προγραμμάτων ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης. Μέσα στο 2019 έχει προϋπολογίσει την ανέγερση 16 διαμερισμάτων στη Λευκωσία και 15 στη Λεμεσό ενώ είναι έτοιμος, αν του δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, να προχωρήσει στην ανέγερση 156 οικιστικών μονάδων, σε δική του γη και με δικά του κεφάλαια, στα επόμενα 2-3 χρόνια.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για ανασκόπηση των δραστηριοτήτων ΚΟΑΓ, ο Πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Φράγκου αναφέρθηκε στις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού που αφορούν, στην επαναδραστηριοποίηση του ΚΟΑΓ με την έναρξη κατασκευής δυο οικιστικών συγκροτημάτων και την ετοιμότητα για την κατασκευή 156 αδειοδοτημένων οικιστικών μονάδων παγκύπρια.
 
Συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό του 2017 περιλήφθηκαν δύο νέα έργα, ένα για ανέγερση 18 διώροφων κατοικιών τριών υπνοδωματίων στα Πολεμίδια και ένα άλλο για ανέγερση 26 διώροφων κατοικιών τριών υπνοδωματίων στην Κοκκινοτριμιθιά.
 
Ο κ. Φράγκου είπε πως το οικιστικό απόθεμα του Οργανισμού ουσιαστικά έχει εξαντληθεί καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση μόνο 24 μονάδες εκ των οποίων οι 23 είναι μεταχειρισμένες που για διάφορους λόγους επιστράφηκαν στον ΚΟΑΓ. Σημείωσε πως οι μονάδες αυτές ανακαινίζονται και θα τεθούν σύντομα προς πώληση στους δικαιούχους.
 
Οσον αφορά τα οφειλόμενα ποσά προς τον ΚΟΑΓ που έχουν προκύψει από τα διάφορα προγράμματα, ο κ. Φράγκου είπε πως έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις οφειλές στο Σχέδιο Στέγασης Μέτριας Αμειβομένων στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, που είναι της τάξης του 8%. Για το Σχέδιο Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων το οφειλόμενο ποσοστό είναι της τάξης του 15,8% ή 8,3 εκ. ευρώ.
 
Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη του ΚΟΑΓ ως πλήρες μέλος στην Ομοσπονδία των παρόχων κοινωνικής κατοικίας της Ευρώπης, το Housing Europe. Η ένταξη του ΚΟΑΓ σε αυτή την Ομοσπονδία του προσφέρει πρόσβαση σε τεχνογνωσία, σε καλές πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες, σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες και πακέτα και ισότιμη φωνή στα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ο κ. Φράγκου αναφέρθηκε ακόμη στη διενέργεια το Γενάρη του 2018 του συνεδρίου με θέμα “ΚΟΑΓ: Κοινωνική Κατοικία, Προκλήσεις και η σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική” στο οποίο ακαδημαϊκοί από Κύπρο και Ελλάδα, όπως και ο Πρόεδρος του Housing Europe Cerdi Van Styvendael, κατέθεσαν εισηγήσεις.
 
Επίσης, μίλησε για την ετοιμασία από τον ΚΟΑΓ, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, των όρων εντολής για τη διενέργεια μελέτης για την μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη στέγαση και την ενοποίηση όλων των στεγαστικών δομών του κράτους κάτω από ένα ενιαίο φορέα στέγασης.
 
Ακόμη, ο κ. Φράγκου είπε πως ο ΚΟΑΓ μελέτησε εσωτερικά, αν και δεν είναι της αρμοδιότητας του όπως διευκρίνισε, το θέμα των αστέγων με μια πρόταση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με τη χρήση προκατασκευασμένων σπιτιών σε γη του Οργανισμού και διαμόρφωση τους σύμφωνα με τις κατά καιρούς ανάγκες. Παράλληλα, ο ΚΟΑΓ πρότεινε ολοκληρωμένο σχέδιο Housing First που αφορά την προσφορά στέγης σε άστεγους, το οποίο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία  σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ο κ. Φράγκου έκανε επίσης αναφορά στη συμμετοχή του Οργανισμού στην 79η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Housing and Land Management Division του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε την Χάρτα της Γενεύης για τη βιώσιμη κατοικία όπως επίσης και τη Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος ο κ. Φράγκος αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ., τη διεύθυνση και το προσωπικό του ΚΟΑΓ για τη συνεργασία, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε πως ο ρόλος του Οργανισμού θα πάψει να υφίσταται όταν η αγορά θα μπορεί να προσφέρει πιο φθηνή κατοικία από τον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα