Powered by

Μ. Κληρίδης: “Υποανάπτυκτη” η Δικαιοσύνη στην Κύπρο

Το μείζων πρόβλημα της τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρείται στην απονομή Δικαιοσύνης στην Κύπρο φιλοδοξεί να καταπολεμήσει ο Σύνδεσμος για την Επιτάχυνση Απονομής Δικαιοσύνης (ΣΕΑΔ), που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018.  
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinssNews, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, Μάριος Κληρίδης, αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου εξ αιτίας του προβλήματος. Η δημιουργία καθεστώτος ανομίας, η δυσλειτουργία του οικονομικού συστήματος, η κατάχρηση και εκμετάλλευση του όλου θέματος από διάφορους επιτήδειους και η απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση του κοινού, είναι μερικές από τις συνέπειες. Ο κ. Κληρίδης αναφέρεται στα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει ο Σύνδεσμος προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης για διενέργεια μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Όπως εξάλλου, σημειώνει, είναι αδιανόητο η Κύπρος να διαθέτει ένα από τα πιο αργά και δυσκίνητα συστήματα απονομής Δικαιοσύνης στον κόσμο, το οποίο την τοποθετεί δίπλα σε υπανάπτυκτες χώρες. 

Διαβάστε ακόμα: M. Πολυβίου: Στόχος τα πέντε ξενοδοχεία για την Radisson Hotels

Διαβάστε ακόμα: Τάκης Φειδία: Δεν συνιστά απειλή το ΓεΣΥ για ασφαλιστικές
 
Τι σας ώθησε στη δημιουργία του Συνδέσμου;
Κατ’ αρχήν διαπιστώσαμε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω, σε σύγκριση με άλλες χώρες στον τομέα της απονομής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας αναφορικά με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας των διαφόρων χωρών, διαφαίνεται ότι η Κύπρος υστερεί κατά πολύ σε αυτό τον τομέα. Από τις 140 χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Νταβός είμαστε στη θέση 73 ή 75 ενώ κάτω από εμάς βρίσκονται υποανάπτυκτες χώρες. Γι αυτό και είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί είναι απαράδεκτο, η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης. Να αναφερθώ όμως και σε μια προσωπική μου εμπειρία με τα κυπριακά δικαστήρια. Ο πατέρας μου, από το 1982 διεκδικούσε νομικά ένα διαμέρισμα στη Λεμεσό από συγκεκριμένη εταιρεία. Ο ίδιος απεβίωσε το 2001 κι ακόμα η υπόθεση δεν είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαι εγώ σαν διαχειριστής της περιουσίας του αποβιώσαντα. Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική του πόσο καθυστερεί η εκδίκαση υποθέσεων στον τόπο μας.
 
Ποια προβλήματα δημιουργεί το υφιστάμενο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης;
Δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη οικονομία χωρίς την εφαρμογή νόμων και κανονισμών, οι οποίοι προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών. Φανταστείτε μια περίπτωση σύμβασης ενοικίασης ενός σπιτιού, κατά την οποία οι ενοικιαστής δεν καταβάλλει το ενοίκιο. Αν χρειάζονται εφτά με δέκα χρόνια για να βρει ο ιδιοκτήτης το δίκαιο του μέσω της νομικής οδού, τότε είναι φανερό ότι δεν δουλεύει σωστά το σύστημα στο να απονέμει τα δικαιώματα που πηγάζουν από τους νόμους. Για παράδειγμα, η περίπτωση των κατόχων αξιογράφων. Είναι αδιανόητο μια τράπεζα να ζει για χρόνια με τη δαμόκλειο σπάθη ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι θα πρέπει να αποζημιώσει τους ενάγοντες και να πρέπει να βρει ξαφνικά κεφάλαια για το σκοπό αυτό,  ενώ από την άλλη ο κάτοχος αξιογράφων, ο οποίος πχ έχει «κουρευτεί», να ταλαιπωρείται για χρόνια μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο αν έχει δίκαιο ή άδικο.
 
Πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Πάρα πολύ. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είμαστε οι χειρότεροι στον τομέα αυτό. Το θέμα είναι σοβαρό, και από άλλες σκοπιές. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό από οικονομολόγους ότι η ευδαιμονία σε μια χώρα βασίζεται όχι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και στο να ζεις σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εξ’ ου και οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών Χωρών έχουν πιο ψηλά επίπεδα ευδαιμονίας σε σύγκριση για παράδειγμα με τους κατοίκους της Λατινικής Μερικής που ζουν στην ανομία. Επίσης από την σκοπιά την κοινωνικής ευημερίας. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος χωρίζει, δεν μπορεί να περιμένει για τόσο καιρό την απόφαση για να έχει πρόσβαση στα παιδιά του. Σκεφτείτε την ψυχική οδύνη ανθρώπων που για πέντε ή έξι χρόνια βρίσκονται στα δικαστήρια ειδικά για τέτοια θέματα.
Ποιες είναι οι βασικότερες εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων που μελέτησαν την Κύπρο, στον συγκεκριμένο τομέα;
Η Κυβέρνηση είχε καλέσει κάποιους Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες. Η Ιρλανδία επιλέχθηκε με κριτήριο ότι το ιρλανδικό νομικό σύστημα μοιάζει με το αγγλοσαξονικό, που είναι σαν το δικό μας. Οι μελετητές εστίασαν στο πως μπορεί να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη και έχουν κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων. Έχουν κάνει εισηγήσεις για αυτοματοποίηση του συστήματος λειτουργίας των δικαστηρίων. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουμε σήμερα ποιος δικαστής χειρίζεται πόσες και ποιες υποθέσεις, πόσες αναβολές δόθηκαν σε μια υπόθεση, πόσα χρόνια εκκρεμεί, για να μπορέσεις να δεις που πρέπει να βάλεις πόρους στη δικαστική διαδικασία. Να φανεί σε ποιους τομείς δικαίου υπάρχουν ελλείψεις, για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες βελτίωσης του προβλήματος.
 
Έχετε καταρτήσει ένα σχέδιο δράσης ως Σύνδεσμος προς άσκηση πίεσης. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό;
Αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή είναι να μαζέψουμε όσο γίνεται περισσότερα μέλη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη και υπολογίσιμη ομάδα ανθρώπων, η οποία θα μπορεί να επηρεάσει προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης αλλαγών. Αν φανεί ότι ο Κύπριος πολίτης/ψηφοφόρος διεκδικεί έντονα την αλλαγή, η κοινωνία θα αναγκαστεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, αν αντίθετα ο πολίτης δέχεται μοιρολατρικά τη μοίρα του χωρίς να διεκδικεί, τότε δεν θα μπει κανείς στη διαδικασία να ξοδέψει κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα. Τώρα είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης μελών, επίσης είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης υποθέσεων τις οποίες θα δημοσιοποιούμε έτσι ώστε να προβάλλονται τα έντονα κενά και προβλήματα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%