Powered by

Υδροπλάνο το πρώτο πολιτικό αεροσκάφος που έφτασε στην Κύπρο

Ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας ήταν το πρώτο αεροδρόμιο του νησιού. Το πρώτο πολιτικό αεροπλάνο όμως, που έφτασε στην Κύπρο δεν προσγειώθηκε πότε, καθώς τότε δεν υπήρχε καν αεροδρόμιο στο νησί παρά μόνο ένας κακός αεροδιάδρομος, που είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τους Βρετανούς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρώτο αερόπλανο δεν προσγειώθηκε γιατί πολύ απλά προσθαλασσώθηκε! Όσο και αν ακούγεται παράξενο στις μέρες μας η πρώτη αεροπορική πτήση που σύνδεσε την Κύπρο με τον έξω κόσμο, προσθαλασσώθηκε στον “απέραντο αεροδιάδρομο" της θάλασσας της Αμμοχώστου, το Σεπτέμβριο του 1930. 

Διαβάστε ακόμα: Επιτέλους έξοδος από κατηγορία junk

 

 

Το γεγονός αυτό έγινε μετά από έντονες προσπάθειες του κυβερνήτη της Κύπρου Sir Ronald Storrs. Ο Βρετανός κυβερνήτης θέλοντας να εκμεταλλευθεί την τουριστική προοπτική της Κύπρου άρχισε να βελτιώνει τις συγκοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, και στις έρευνες που πραγματοποίησε βρήκε πως το τελευταίο αεροπλάνο που έφτασε στην Κύπρο, ήταν από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν Βρετανοί χρησιμοποιούσαν το νησί ως διαμετακομιστικό σταθμό για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

 Διαβάστε ακόμα: Νέο τεύχος Gold: Τα επενδυτικά ταμεία στο επίκεντρο

Διαβάστε ακόμα: Α. Γιασεμίδης: Προσέλκυση funds από Ασία, Αφρική, Ισραήλ και Μέση Ανατολή

Το 1927 ο Storrs αρχίζει να πιέζει την Imperial Airways με σκοπό να αντικαταστήσει την Αλεξάνδρεια με την Κύπρο σαν σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων στην διαδρομή της εταιρίας προς Ιράκ και Ινδία. Οι πιέσεις αυτές έπιασαν τόπο και έτσι τον Σεπτέμβριο του 1930 η Imperial Airways άρχισε δοκιμαστικά τις πτήσεις προς την Αμμόχωστο. Η εταιρεία όμως εγκαταλείπει σύντομα τις προσπάθειες της με τον Storrs να την πείθει τελικά να χρησιμοποιεί την Αλυκή του Ακρωτηρίου. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι την 1η Οκτωμβίου 1932 όπου και σταμάτησαν οριστικά. 

 

Διαβάστε ακόμα: €3,6 εκατ. για επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη

Το νερό όμως είχε μπει στο αυλάκι και ήδη από τις 19 Απριλίου 1932 ένα νέο υδροπλάνο προσθαλασσώθηκε σε “γαλάζιο αεροδιάδρομο” του νησιού. Αυτήν την φορά στην θάλασσα της Λεμεσού. Ήταν ένα δεκαπενταθέσιο υδροπλάνο της «Αυτοκρατορικής Αεροπλοΐας» που έκανε το ταξίδι Αγγλία - Κύπρος. Τέσσερις μέρες αργότερα θα προσθαλάσσωνε  ακόμη ένα υδροπλάνο στην θάλασσα της Λεμεσού, ερχόμενο αυτή την φορά εξ ανατολάς και συγκεκριμένα από τις Ινδίες.

 

 

Σύμφωνα με την τότε εφημερίδα "Παρατηρητής" οι πτήσεις από και προς την Κύπρο αυξήθηκαν μετά τις δύο αυτές πτήσεις. Συγκεκριμένα προστέθηκε η πτήση Κύπρου - Αθήνας που είχε άμεση σύνδεση με πτήσεις για το Παρίσι και το Λονδίνο μέσω Κέρκυρας και Ιταλίας. Ακόμη υπήρχαν πτήσεις που ένωναν την Κύπρο με την Ρόδο, την Παλαιστίνη, την Τιβεριάδα στο Ισραήλ, την Βαγδάτη στο Ιράκ και το Μπασρά στο Μαρόκο. Οι πτήσεις του υδροπλάνου  διαρκούσαν πολύ περισσότερο από ότι στις μέρες. Μια πτήση από την Κύπρο στην Αθήνα διαρκούσε 7 ώρες.

 

Οι πτήσεις εκτός από τους επιβάτες που μετάφερναν εξυπηρετούσαν και την ταχυδρομική υπηρεσία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ταχυδρομική επανάσταση αν αναλογιστούμε την μεγάλη χρονική διάρκεια που ήθελαν να ταξιδεύουν τα γράμματα και οι επιστoλές την τότε εποχή με την χρήση των πλοίων. 

 

 

 

 

Τα υδροπλάνα σταμάτησαν σύντομα να επισκέπτονται νησί μας. Η αναβάθμιση των πρωτόγονων αεροπορικών εγκαταστάσεων στην Λευκωσία το 1939 δημιούργησαν τον πρώτο δίαυλο πολιτικών αεροσκαφών. Ήταν η αρχή της δημιουργίας του Διεθνές Αερολιμένα Λευκωσίας που θα μεσουρανούσε στο μέλλον. 

Δειτε Επισης

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Σφυροκόπημα ΠΑΣΥΔΥ στον Χριστοδουλίδη για την ΑΤΑ...«Να επανέλθει στο 100% και να καλύψει όλους τους εργαζόμενους»
Έπεσε η ανεργία...Ετήσια μείωση 13,1% τον Απρίλιο-Η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024
Μήνυμα Χριστοδουλίδη στις συντεχνίες για την ΑΤΑ…. «Να βοηθούμε πραγματικά αυτούς που έχουν ανάγκη»
Τζόζη Χριστοδούλου: Η ισότητα ανδρών-γυναικών στην εργασία αναγκαία για ενίσχυση κοινωνικής συνοχής
Με οριακά κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Επ. Οικονομικών: Επί τάπητος το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις συντάξεις αξιωματούχων-Αίρει στρεβλώσεις
Προειδοποιεί για ανεπιθύμητα email το Τμήμα Φορολογίας-Τι συστήνει στους πολίτες
Αύξηση 4,3% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων