Η μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς, μέσα από τα μάτια ενός διαχειριστή αιολικού πάρκου
09:35 - 06 Αυγούστου 2018
Του Κωνσταντίνου Γκαράκη*
Στα πλαίσια της διαχείρισης της λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου στο όρος Κιθαιρώνα στα σύνορα Αττικής με Βοιωτία θεώρησα χρήσιμο να γράψω το παρόν άρθρο για τις ανεμολογικές συνθήκες που επικράτησαν το μήνα Ιούλιο 2018 και ειδικά την ημέρα των δύο δασικών πυρκαγιών στα Γεράνεια Όρη και στην Ανατολική Αττική.
Αναφερόμαστε στα δεδομένα λειτουργίας μιας α/γ ισχύος 3MW με ύψος πλήμνης τα 78m σε υψόμετρο 1200m. Η θέση της α/γ είναι αντιπροσωπευτική του αιολικού κλίματος στη περιοχή της Αττικό-Βοιωτίας αφού η έκθεση της στους επικρατούντες ανέμου είναι ανεμπόδιστη.
Η μέση μηνιαία ταχύτητα ανέμου τον Ιούλιο ήταν ίση με 6,3 m/s με πληρότητα μετρήσεων 99,4% με κύριες ενεργειακές διευθύνσεις ΒΒΑ, Β. Ο μήνας αυτός παρουσίασε χαμηλό αιολικό δυναμικό σε σχέση με την μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου του αιολικού πάρκου (περί τα 10m/s) αλλά και με τα προηγούμενα έτη (2015-7) στα οποία η μέση μηνιαία ταχύτητα ανέμου στη συγκεκριμένη α/γ κυμαινόταν από 10,1-10,7 m/s (ισχυρό μελτέμι). Αναλυτικά αποτελέσματα δίνονται εδώ.
Στις 23/7 παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση της ταχύτητας ανέμου ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, γεγονός που το γνωρίζαμε μέσω της πληροφόρησής μας από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (προγνωστικά μοντέλα) όπως http://forecast.uoa.gr, www.windy.com, http://www.poseidon.hcmr.gr/weather_forecast.php?area_id=gr. Το πρωί εκείνης της ημέρας είχε προγραμματιστεί συντήρηση στον υποσταθμό Κιθαιρώνα που απαιτούσε παύση της λειτουργίας του Α/Π και αποσύνδεση του εξοπλισμού υψηλής τάσης και μέσης τάσης όμως με περιορισμό ως προς τη χρονική περίοδο ως το μεσημέρι αφού αναμενόταν ισχυρός άνεμος. Η συντήρηση αυτή πραγματοποιήθηκε ξεκινώντας κατά τις 09.00 και το αιολικό πάρκο τέθηκε πάλι σε λειτουργία γύρω στις 12.00. Οι τιμές ταχύτητας ανέμου που μετρήθηκαν την ημέρα εκείνη ήταν οι υψηλότερες του μήνα.
H μέση ημερήσια ταχύτητα ανέμου ήταν ίση με 11,9 m/s (6 btf) ενώ η μέγιστη ταχύτητα ανέμου διάρκειας 10min ήταν ίση με 23,4 m/s (9btf - 83km/h) ενώ η μέγιστη ριπή ανέμου ήταν ίση με 34,2 m/s (12 btf – 123km/h).
Υπήρξε ραγδαία αύξηση της ταχύτητας ανέμου από τις μεσημβρινές ώρες με πνοή Δ-ΔΝΔ ανέμων με υψηλότερες τιμές ταχύτητας ανέμου στις 16.00-19.00. Αναλυτικά αποτελέσματα δίνονται εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πνοή δυτικών ανέμων στη θέση του έργου είναι πολύ περιορισμένη (χρονικό διάστημα του έτους περί το 6% με χαμηλές ταχύτητες ανέμου 6-7m/s).
Η πνοή τόσο ισχυρών δυτικών ανέμων στη περιοχή του έργου ήταν πρωτοφανής όπως και ο υψηλός ρυθμός αύξησης της ταχύτητας τους. Οι κύριες διευθύνσεις του αιολικού πάρκου είναι ΒΒΑ-ΝΝΔ.
Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι ήταν ένα φαινόμενο πολύ έντονο και σχετικά σύντομο που διήρκησε λίγες ώρες. Εμφανίστηκαν διευθύνσεις ανέμου με υψηλότατες τιμές ταχύτητας ανέμου με ύπαρξη ισχυρότατων ριπών σε μια ευρεία περιοχή από τον Κορινθιακό Κόλπο ως τη Νότια Εύβοια.
Η πρόγνωση καιρικών φαινομένων όπως το περιγραφέν στα πλαίσια της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής και η μεταφορά αυτής της γνώσης στη Πολιτεία αποτελεί βασικό πυλώνα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
* Ο Κων/νος Γκαράκης είναι Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA
ΠΗΓΗ: energypress.gr