Βεραγγάρια το «Ξενοδοχείο των Βασιλιάδων»
07:35 - 25 Αυγούστου 2018
Το «Ξενοδοχείο των Βασιλιάδων» έτσι χαρακτήριζαν το ξενοδοχείο Βερεγγάρια που δέσποζε σε μια άλλη εποχή στην κορυφή του Τροόδους και συγκεκριμένα στο χωρίο Πρόδρομος. Σε ύψος 1400μ το ξενοδοχείο ήταν πολύ δημοφιλές λόγω της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και τοποθεσίας του, που χάριζε στους επισκέπτες, καταπληκτική θέα.
Το ξενοδοχείο χαρακτηρίστηκε έτσι, καθώς κατά την λειτουργία του προσέλκυε μεγάλες προσωπικότητές που το επέλεγαν για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Μεταξύ των διάσημών επισκεπτών του ξενοδοχείου ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών.
Εξάλλου και η ονομασία του ξενοδοχείο φέρει βασιλική αίγλη καθώς προέρχεται από την ομώνυμη Βασίλισσα του Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Λέγεται πως ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Ιωάννης Κόκκαλος επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμή της Βασίλισσας Βερεγγάριας και του Ριχάρδου καθώς επισκέφθηκαν το χωρίο Πρόδρομος, μετά τον γάμο τους. Μια άλλη εκδοχή της ονομασίας του ξενοδοχείο είναι αυτή που λέει πως ο Κόκκαλος έδωσε το όνομα του ξενοδοχείου του στη Βασίλισσα Βερεγγάρια με σκοπό να ευνοηθεί από την Αποικιοκρατία που τότε ήταν αντίθετη με κάθε κυπριακή επένδυση.
Το «σπίτι των θεών» όπως το οραματίστηκε ο Ιωάννης Γ. Ιωαννίδης Κόκκαλος πήρε σάρκα και οστά το 1931. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο βρετανός Walter Henry Clarke, ο οποίος για κάποιο διάστημα της ζωής του ζούσε στην Κύπρο. Οι εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου ξεκίνησαν το 1927 όμως μια διακοπή στην προμήθεια του σιδήρου αλλά και ο βαρύς χειμώνας ανάγκασαν τους υπευθύνους του έργου, να κατεδαφίσουν το 1929 όλα όσα έκτισαν λόγω των ρωγμών που σχηματίστηκαν. Οι εργασίες οικοδόμησης του έργου άρχισαν ξανά το 1930 και ολοκληρώθηκαν το 1931.
Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1932. Αρχικά λειτούργησε με 32 κλίνες και μερικές σουίτες, ενώ πολύ σύντομα λειτουργούσε πλήρες με 80 κλίνες. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονταν ακόμη, κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, τεράστιες τραπεζαρίες, παιδότοποι, γήπεδο τένις, πισίνα και άλλοι χώροι αναψυχής. Υπηρεσίες που σπάνια θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος την τότε εποχή.
Το ξενοδοχείο που προσέλκυε κυρίως πελάτες της τότε υψηλής κοινωνίας, φημιζόταν κυρίως για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, για την άριστη φιλοξενία του αλλά και για τις πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε όπως χορούς και χοροεσπερίδες, επετειακές εκδηλώσεις, κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς ομορφιάς και χορού.
Διαβάστε ακόμα Στο σφυρί το ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο
Η καλύτερη περίοδος του ξενοδοχείου ήταν μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η περίοδος όμως αυτή έληξε άδοξα καθώς κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων οι Βρετανοί έβαλαν λουκέτο στο ξενοδοχείο. Από τότε και με το πέρασμα των χρόνων δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών του. Η δεκαετία του 70΄ήταν φθίνουσα, με αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του.
Αν και το ξενοδοχείο κατέβασε ρολά η αίγλη του Βερεγγάρια δεν χάθηκε ποτέ. Το ερειπωμένο ξενοδοχείο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και στις μέρες μας καθώς η μοναδική αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με τους μύθους που αναπτύχθηκαν για το κλείσιμο του πλάθουν το τέλειο μυστήριο για τους επισκέπτες.
Από το 1984 το ξενοδοχείο πέρασε από πολλά χέρια επιχειρηματιών που ενδιαφέρθηκαν να το ανοικοδομήσουν. Το ξενοδοχείο αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου η οποία ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου πως θα βγει στο σφυρί στις 11 Σεπτεμβρίου με την αρχική τιμή εκκίνησης να βρίσκεται στα 2. 360.000 ευρώ.