powered by

Μ. Σκανδάλης: Ατυχείς οι αναφορές περί αδύναμης εποπτείας

Ατυχείς χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Μάριος Σκανδάλης, τις αναφορές στην έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου περί αδύναμης εποπτείας των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο, σημειώνοντας στο InBusinessNews πως η Κύπρος διαθέτει ίσως το αυστηρότερο πλαίσιο στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδάλης ανέφερε πως ο τομέας της παροχής διοικητικών υπηρεσιών εποπτεύεται και ρυθμίζεται από τρεις ρυθμιστικές αρχές, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την Επιτροπή Κεφαιαγοράς Κύπρου. Ο οποιοσδήποτε θέλει να παρέχει διοικητικές υπηρεσίες οφείλει να ικανοποιεί τις πρόνοιες των τριών ρυθμιστικών αρχών ανάλογα με το ποια είναι η εποπτευόμενη του αρχή.
 
Ο ΣΕΛΚ, υπογράμμισε ο κ. Σκανδάλης, εκτός από το ρυθμιστικό πλαίσιο για το οποίο επιβεβαιώνεται ότι υιοθετείται από τον κάθε υποψήφιο πάροχο διοικητικών υπηρεσιών στον οποίον θα προσφερθεί η ανάλογη άδεια, διεξάγεται και ανεξάρτητος εποπτικός έλεγχος εκ μέρους του ΣΕΛΚ από το ACCA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, είναι το γεγονός ότι όλοι οι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών υπόκεινται και στα μέτρα τα οποία επιβάλλει μέσω της οδηγίας της η Κεντρική Τράπεζα ούτως ώστε να διεξάγουν και τις τραπεζικές τους δραστηριότητες με τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.
 
«Σε αυτήν την περίπτωση και με τις πρόνοιες που υιοθετήθηκαν τον Απρίλιο του 2016, τέθηκαν τόσο αυστηρά κριτήρια για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών που πρακτικά, τα μέτρα δέουσας επιμέλειας που λαμβάνουν οι τράπεζες για να αποδέχονται τις τραπεζικές συναλλαγές των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών, καθιστούν την Κύπρο ως τη χώρα με τα αυστηρότερα μέτρα στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδάλης.

Αυτό αντανακλάται από το γεγονός ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε αποδοχή ή μεταφορά ευθύνης στους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, αλλά η αποκλειστική ευθύνη αποδοχής εμπίπτει πάνω στα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς τα μέτρα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο όπως εφαρμόζονται και για κανονικούς πελάτες χωρίς τη συμβολή οποιουδήποτε παρόχου διοικητικών υπηρεσιών.

Η μοναδική διαδικασία που επί του παρόντος διεκπεραιώνουν οι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Σκανδάλη, και αποδέχονται οι τράπεζες είναι η πιστοποίηση των εγγράφων των πελατών τους.

Τα εν λόγω μέτρο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, οδήγησε στην συρρίκνωση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής διοικητικών υπηρεσιών μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος πέρα του 50% τα τελευταία 4 χρόνια.
 
«Συνεπώς, αν λάβουμε υπόψη το όλο πιο πάνω πλαίσιο συμμόρφωσης αναφορικά με την δραστηριότητα των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο, το οποίο ίσως να καθίσταται και το πιο αυστηρό πλαίσιο στην ΕΕ, τότε οι αναφορές που γίνονται στην έκθεση του Κογκρέσου είναι ατυχείς».
 
Ο ΣΕΛΚ, ανέφερε ο κ. Σκανδάλης, ως μια από τις τρεις ρυθμιστικές αρχές, παραμένει στη διάθεση του οποιουδήποτε εταίρου από τις ΗΠΑ και όχι μόνο για παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων.

 


 

Δειτε Επισης

Tanya Romanyukha: Η ισότητα δεν είναι κούρσα, είναι συμμαχία
Anthoula Madden: Η επιμονή ως καταλύτης για ισότητα και καινοτομία στον χώρο STEAM
Save the Date: Cyprus Autodesk Forum 2025
Τζόζη Χριστοδούλου: Πιο αποδοτικές κατά 39% οι επιχειρήσεις με γυναίκες σε ηγετικές θέσεις
Πλοήγηση στη θύελλα των κυρώσεων: Στρατηγικές αιχμής και πρακτικές του πραγματικού κόσμου
Μαρία Τσιάκκα: Κουλτούρα πολυφωνίας και συμπερίληψης στην Cyta, όχι απλώς ως σύνθημα αλλά ως πράξη
Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
ΣυΡεΚ: 25η εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις
Τhe Wall Gallery...Η Πεταλοδρομή κοσμεί το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον κορυφαίο ευρωπαϊκό διαγωνισμό δεξιοτήτων