Powered by

Ενίσχυση της τουρκικής λίρας παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε το πρωί στο επίπεδο των 6,07 λιρών ανά δολάριο από τις 6,0865 λίρες στις οποίες έκλεισε χθες, παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει κάποια παραχώρηση στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σε συνέντευξή του στο Reuters χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή του στάση πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών. Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα λόγω επίσημης αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.

Χθες η Τουρκία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Άγκυρα ζητά επισήμως την έναρξη «διαβουλεύσεων» με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αίτημα που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών.

Με άνοδο έκλεισε χθες το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, χάρη στο κλίμα αισιοδοξίας ενόψει των συνομιλιών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ για το εμπόριο και δύο ανακοινώσεις για σημαντικές εξαγορές στις οποίες προχωρούν αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο τα κέρδη μετριάστηκαν λόγω των επικρίσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Fed, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την πολιτική της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων την οποία εφαρμόζει πλέον.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 89,37 μονάδων (+0,35%), στις 25.758,69 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 4,68 μονάδων (+0,06%), στις 7.821,01 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 6,92 μονάδων (+0,24%), στις 2.857,05 μονάδες.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές