Η σύγχυση για το δικαίωμα αύξησης του ενοικίου
16:32 - 02 Αυγούστου 2018
Θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει σήμερα και γιατί η άγνοια οδηγεί σε πολλές συγκρούσεις που καταλήγουν ακόμη και στα δικαστήρια.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ακινήτων.
Αυτά που εμπίπτουν κάτω από τον περί ενοικιοστασίου νόμο, αποτελούν τη μια κατηγορία και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν την άλλη.
Ποια είναι τα ακίνητα που καλύπτει το ενοικιοστάσιο;
Όσα βρίσκονται σε ελεγχόμενες περιοχές με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα οποία στην ουσία καλύπτουν το 99.9% τόσο εντός των πόλεων, όσο και των περιχώρων.
Η λίστα με τις ελεγχόμενες περιοχές βρίσκεται στον Πρωτοκολλητή του κάθε Επαρχιακού Δικαστηρίου.Όσα κτίστηκαν μέχρι την 31/12/1999.
Όσων η ενοικίαση έχει λήξει (δεν υπάρχει σε ισχύ ενοικιαστήριο έγγραφο), αλλά ο ένοικος συνεχίζει να παραμένει σ’ αυτό, πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιό του.
Για να εμπίπτει ένα ακίνητο στο ενοικιοστάσιο πρέπει να ισχύουν και οι 3 πιο πάνω προϋποθέσεις. Σε τέτοια περίπτωση ο ενοικιαστής ονομάζεται θέσμιος και οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ ιδιοκτήτη – ενοικιαστή εκδικάζονται σε ειδικό δικαστήριο που ονομάζεται Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.Όπου υπάρχει θέσμιος ενοικιαστής η μέγιστη αύξηση ενοικίου καθορίζεται από σχετικό ανακοινωθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κάθε διετία.
Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για τις τρεις τελευταίες διετίες, που τελειώνουν τον Απρίλη του 2019, η μέγιστη αύξηση που καθορίστηκε ήταν μηδενική.
Κατά συνέπεια, ο ενοικιαστής που καλύπτεται από το ενοικιοστάσιο, θα μπορούσε να αρνηθεί την παραχώρηση οποιασδήποτε αύξησης, αν του ζητείτο από τον ιδιοκτήτη.
Θυμίζουμε, όμως, ότι ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα, εάν το ενοίκιο που πληρώνει ο ενοικιαστής είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αγοραίο ενοίκιο, να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει το 90% του αγοραίου ενοικίου δικαστικώς.
Θα χρειαστεί, δηλαδή να προχωρήσει σε εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και να υποβάλει το αίτημά του στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα:
Σε περιπτώσεις που υπάρχει σε ισχύ συμφωνία ενοικίασης με σχετικό συμβόλαιο ενοικίασης, η αύξηση καθορίζεται με βάση τις πρόνοιες του συμβολαίου.
Εάν δεν υπάρχει συμβόλαιο, τότε ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να απαιτήσει οποιαδήποτε αύξηση επιθυμεί.
Εάν σε διαπραγμάτευση με τον ενοικιαστή καταλήξουν σε συμφωνία, τότε μπορεί να γίνει νέα σχετική σύμβαση, προφορική ή γραπτή, και έτσι συνεχίζει, χωρίς πρόβλημα η ενοικίαση.
Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να οδηγήσει τη διαφορά στο δικαστήριο, ζητώντας την έξωση του ενοικιαστή.
Ως συνήθως το Δικαστήριο αποφασίζει την έξωση και θα δώσει, παράλληλα, στον ιδιοκτήτη από τη μέρα που καταχώρησε την αίτηση του, το αγοραίο ενοίκιο.
Καταλήγοντας, να τονίσουμε ότι, επειδή οι νομικές διαδικασίες δεν εξυπηρετούν ούτε τους ενοικιαστές αλλά ούτε τους ιδιοκτήτες (ίσως μόνο τους δικηγόρους), σύστασή μας είναι οι διαφορές αυτές να επιλύονται εξωδικαστικά με αμοιβαία συμφωνία.
Είναι ξεκάθαρο ότι όποτε τα ενοίκια είναι είτε χαμηλότερα είτε ψηλότερα από το αγοραίο ενοίκιο, είναι τότε που δημιουργούνται τα προβλήματα.
Κατά συνέπεια, εισήγησή μας είναι τα ενοίκια να κυμαίνονται κοντά στα αγοραία, για να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε προβλήματα, που δεν συμφέρουν σε κανένα.
Γιώργος Μουσκίδης
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)