powered by

Εστία: €800 εκατ. το κόστος σε βάθος χρόνου

Στα €800 εκατ. υπολογίζεται η συνεισφορά του Κράτους για την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2019, με διάρκεια τα 25 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2044.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι υπολογισμοί έγιναν βάσει των 25 ετών λόγω του γεγονότος ότι η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων όσων θα ενταχθούν στο Εστία είναι μέχρι 25 χρόνια. Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα είναι για όλους το ίδιο, αλλά θα γίνεται με βάση την ηλικία του δανειολήπτη.

Η ετήσια συνεισφορά του κράτους προς το Σχέδιο θα είναι €33 εκατ. και διαχειριστής του Σχεδίου Εστία θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) μέσω του οποίου θα επιχορηγείται το 1/3 της δόσης του υπολοίπου του αναδιαρθρωμένου δανείου του δανειολήπτη. Μπορεί το ύψος της κρατικής συνεισφοράς να φαντάζει υψηλό, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως το Εστία είναι μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

Σε γραπτή απάντηση του προς τα ερωτήματα των βουλευτών, το Υπουργείο σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος στις αναδιαρθρώσεις δανείων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο είναι η αγοραία αξία της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας. Βάσει του Εστία, τα δάνεια θα αναδιαρθρώνονται σε ένα ποσό το οποίο θα ισούται με το χαμηλότερο μεταξύ του υπολοίπου του δανείου ή των δανείων κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης και της αγοραίας αξίας της πρώτης κατοικίας όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση. 

Διαβάστε ακόμα: ΚΑΝΑΛΙ 6: Η Λεμεσός εκπέμπει, η Κύπρος ακούει

Παράδειγμα
Αν το υπόλοιπο του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης ήταν €40.000 και η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι €100.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €40.000.

Σε περίπτωση, όμως, που η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου, για παράδειγμα στις €30.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €30.000.

Εάν, το υπόλοιπο του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης ήταν €150.000 και η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι €200.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €150.000. Αλλά, αν η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι χαμηλότερη, στις €100.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €100.000.

Σημειώνεται, πως η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο υπόλοιπο του δανείου και την αγοραία αξία του ακινήτου, στις περιπτώσεις όπου η αγοραία αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη του υπολοίπου του δανείου, αποτελεί τη συνεισφορά του τραπεζικού ιδρύματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ΚΟΑΓ θα καταβάλει το 1/3 των δόσεων αποπληρωμής επί του αναδιαρθρωμένου ποσού των και ο χρεώστης τα 2/3 επί του αναδιαρθρωμένου ποσού.

Κατά τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχειών του χρεώστη για σκοπούς εισδοχής στο σχέδιο, η αγοραία αξία της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων που θα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός καθορισμένης περιόδου.

Δειτε Επισης

CFA Society Cyprus: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κουρούγιαννη-Η κοινή δήλωση των μελών
Η ΕΚΤ ίσως τερματίσει το QE τον Δεκέμβριο και όχι τον Σεπτέμβριο-Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές
Νέες προθεσμιακές καταθέσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)-Η διάρκεια και το επιτόκια
Θωρακισμένο το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Παραμένει ανθεκτική η κυπριακή οικονομία
Οριακή μείωση στο δείκτη ΜΕΧ και αύξηση κάλυψης με προβλέψεις στο τέλος Μαρτίου
Μειωμένη κατά €82 εκατ. η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο-Αυξημένα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία
Διαγωνισμός σχεδίου της ΕΚΤ για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ...Τα πιθανά θέματα και σε ποιους απευθύνεται
Κάτω από 4% το ποσοστό της Wellington στην Τράπεζα Κύπρου
ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Καθοριστικό βήμα ο νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές
Διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες της η Τρ. Κύπρου-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας