Powered by

Σιγκαπούρη και Παρίσι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Η Σιγκαπούρη για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση παγκόσμιου κόστους ζωής, της Economist Intelligence Unit. Στην δεύτερη θέση ακολουθούν μαζί το Παρίσι και η Ζυρίχη.

Ανάμεσα στους 10 ακριβότερους προορισμούς κυριαρχούν οι χώρες της Ασίας και της Ευρώπης καθώς μόνο το Σύδνεϋ  μπαίνει σφήνα την κυριαρχία τους. Ενώ εμφανείς είναι η απουσία του Τόκιο και της Οσάκα από την λίστα, που βγήκαν εκτός λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.


Το 2013, το Τόκιο ήταν η πιο δαπανηρή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κάποιος. Η ιαπωνική πρωτεύουσα έπεσε επτά θέσεις τον περασμένο χρόνο και από την τέταρτη θέση που βρισκόταν βρέθηκε στην 11η θέση. Το Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη πιο ακριβή πόλη του περασμένου έτους, έπεσε στην τέταρτη θέση.

 


Το Σύδνεϋ ανέβηκε τέσσερις θέσεις μπαίνοντας στην λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις, με το Όσλο, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη να ανεβαίνουν επίσης στον κατάλογο. που καταρτίστηκε από μια έρευνα 160 στοιχείων σε 133 χώρες.

Σύμφωνα με την EIU οι συνεχείς ανακατατάξεις των πόλεων οφείλονται στις διακυμάνσεις των νομισμάτων.

Το δολάριο υποχώρησε πέρυσι έναντι όλων των νομισμάτων της G-10, ενώ το ευρώ αυξήθηκε περισσότερο από 14%.

Πάρα όμως το αποδυναμωμένο δολάριο που αύξησε σχετικά το κόστος ζωής στις ΗΠΑ καμία  αμερικανική πόλη δεν ήταν στις 10 ακριβότερες του κόσμου. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι στην 13η και 14η θέση αντίστοιχα  ενώ το προηγούμενο έτος βρίσκονταν στην 9η και 11η θέση αντίστοιχα.
 

Το Παρίσι είναι η μοναδική πόλη της ευρωζώνης μεταξύ των 10 πιο δαπανηρών, ακόμη και τώρα που το ευρώ συσπειρώθηκε. Η EIU δήλωσε ότι η γαλλική πρωτεύουσα παρέμεινε εξαιρετικά δαπανηρή, με τη διαμονή, το αλκοόλ, τις μεταφορές και τον καπνό να ακριβαίνουν αρκετά την ζωή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
 
Το Τελ Αβίβ είναι  η μοναδική πόλη στη Μέση Ανατολή μεταξύ 10 ακριβότερων του κόσμου με τις μεταφορές να είναι 79% ακριβότερες από αυτές της Νέας Υόρκης.
 
Αν και η Ασία φιλοξενεί τα πιο ακριβά μέρη του κόσμου για να ζήσει κάποιος, έχει και μερικά από τα πιο προσιτά. Πόλεις της νότιας Ασίας, όπως το Μπανγκαλόρ, το Τσενάι, το Καράτσι και το Νέο Δελχί, προσφέρουν προσιτές τιμές σε σχέση με την ποιότητα. 

Φθηνότερες πόλεις για την χρονιά ταξινομήθηκαν η Δαμασκός και το Καράκας.
 
Πηγή: bloomberg

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές