Powered by

Μελετούν δημιουργία Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Τρόοδος

Τη δημιουργία Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου εισηγείται, μεταξύ άλλων, η ομάδα ερευνητών που ασχολούνται με την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους. 

Διαβάστε ακόμα: Πως διαφοροποιείται ο τομέας των FMCGs

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στον τομέα της παιδείας, η ερευνητική ομάδα, οι οποία μελετά τρόπους για την αναβάθμιση της παιδείας στην ορεινή Κύπρο, εισηγείται την αξιοποίηση δημόσιων υποδομών (εκπαιδευτικών και άλλων)  στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, για την ανάπτυξη Τεχνικής Σχολής και Μεταλυκιακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Ειδικότερα, οι τεχνοκράτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εισηγούνται τη σύσταση του Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργήσει Τεχνική Γεωργική Σχολή, ΜΙΕΕΚ με κατευθύνσεις στον αγροτικό κλάδο και όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισής γεωργών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, οικοτεχνών και άλλων συναφών κλάδων με την γεωργική και αγροδιατροφική ανάπτυξη.    

Οι προτάσεις των τεχνοκρατών αναμένεται να υιοθετηθούν την κυβέρνηση, στη βάση και των γενικότερων δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για υιοθέτηση της Εθνικής στρατηγικής για το Τρόοδος που θα εκπονηθεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Δυνατότητες και στη μεταποίηση
Δυνατότητες βλέπουν οι επιστήμονες και στον τομέα της μεταποίησης. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η συμβολή του συγκεκριμένου τομέα στην τοπική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά αν υποστηριχθεί η προσπάθεια πιστοποίησης και εγγύησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός γιατί οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του και γιατί το Τρόοδος  διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Φαίνεται ότι βασικός πυρήνας αυτής της δυναμικής είναι οι μικρές οικοτεχνίες. Στις κοινότητες του Τροόδους, κατά τον επιτόπιο έλεγχο έχουν καταγραφεί περίπου 700 βιοτεχνίες και οικοτεχνίες. 

Διαβάστε ακόμα: Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση 838% στα κέρδη

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Στρατηγική, η οποία χρηματοδοτείται από τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και Κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ριζική αλλαγή και αναβάθμιση του Τροόδους, με τρόπο που να εξελιχθεί σε ένα παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης ορεινών περιοχών, στα πρότυπα του Καλοπαναγιώτη.

Η στρατηγική, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανασυγκρότηση του Τροόδους, ως μιας ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και την ανάδειξή του σε έναν ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης. Μεταξύ άλλων, η στρατηγική θα εστιάζει στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, την ενέργειας, της παιδείας, της βιοτεχνίας/οικοτεχνίας, του τουρισμού, της μεταποίησης κτλ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο