Powered by

Κομισιόν: Καμπάνα €111 εκατ. σε Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer

Πρόστιμα συνολικού ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στις εταιρίες Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer καθώς διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν συντονίσει τη δράση τους για επιβολή σταθερών ή ελάχιστων τιμών μεταπώλησης, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση προέβη η αρμόδια Επίτροπος Μαγκρέτ Βεστάγκερ, η οποία εκτίμησε ότι οι τέσσερις εταιρίες ζημίωσαν τους Ευρωπαίους καταναλωτές στην αγορά των on-line πωλήσεων, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα.

Οι εταιρείες Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer επιδίωκαν ενεργά και με παράνομα μέσα τη σταθερή ή ελάχιστη διατήρηση των τιμών μεταπώλησης (RPM)", περιορίζοντας τη δυνατότητα των διαδικτυακών τους λιανοπωλητών να καθορίζουν τις δικές τους τιμές λιανικής πώλησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, και hi-fi προϊόντα.

Οι τέσσερις κατασκευαστές παρενέβησαν ιδιαίτερα με τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, οι οποίοι προσέφεραν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές.

Εάν αυτοί οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν ακολουθούσαν τις τιμές που ζήτησαν οι κατασκευαστές, αντιμετώπιζαν απειλές ή κυρώσεις όπως το κλείδωμα των προμηθειών.

Οι περιορισμοί τιμολόγησης που επιβλήθηκαν στους λιανοπωλητές σε απευθείας σύνδεση είχαν συνήθως ευρύτερο αντίκτυπο και για όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα προϊόντα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης - παρέσυραν δηλαδή την αγορά προς τα πάνω.

Οι παρεμβάσεις τιμών περιορίζουν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των εμπόρων λιανικής πώλησης και οδηγούν σε υψηλότερες τιμές με άμεση επίπτωση στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Asus, με έδρα την Ταϊβάν, παρακολούθησε την τιμή μεταπώλησης των εμπόρων λιανικής πώλησης για ορισμένα προϊόντα πληροφορικής και ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως σημειωματάρια και οθόνες. Η συμπεριφορά της Asus αφορούσε δύο κράτη μέλη (Γερμανία και Γαλλία) και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2011 και 2014. Η Asus παρενέβη στους λιανοπωλητές που πωλούσαν τα προϊόντα αυτά κάτω από τις τιμές μεταπώλησης ζητώντας αυξήσεις.

Η Denon & Marantz, με έδρα την Ιαπωνία, ασχολείται με τη συντήρηση των τιμών μεταπώλησης όσον αφορά καταναλωτικά προϊόντα ακουστικών και βίντεο, στη Γερμανία και την Ολλανδία μεταξύ 2011 και 2015.

Η Philips, με έδρα τις Κάτω Χώρες, παρανόμησε στη Γαλλία από το τέλος του 2011 έως το 2013 όσον αφορά μια σειρά προϊόντων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως συσκευές κουζίνας, καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, home cinema και οικιακά συστήματα βίντεο, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, στεγνωτήρια μαλλιών και τρίχες.

Παράλληλα με τη συντήρηση των τιμών μεταπώλησης όσον αφορά προϊόντα όπως προϊόντα οικιακού κινηματογράφου, ηχεία και προϊόντα hi-fi, η Pioneer, με έδρα την Ιαπωνία, περιόρισε επίσης την ικανότητα των λιανοπωλητών της να πωλούν διασυνοριακά στους καταναλωτές σε άλλα κράτη μέλη, προκειμένου να διατηρηθούν διαφορετικές τιμές μεταπώλησης σε διάφορα κράτη μέλη, παρεμποδίζοντας τις παραγγελίες. Η συμπεριφορά της Pioneer διήρκεσε από τις αρχές του 2011 έως τα τέλη του 2013 και αφορούσε 12 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Νορβηγία).

Και οι τέσσερις εταιρείες συνεργάστηκαν με την Κομισιόν παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία με σημαντική προστιθέμενη αξία και αναγνωρίζοντας ρητά τα γεγονότα και τις παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν χορήγησε μειώσεις των προστίμων ανάλογα με την έκταση της συνεργασίας αυτής, από 40% (για την Asus, Denon & Marantz και Philips) στο 50% (για την Pioneer).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές