Σε «ξένα χέρια» το 82% του δημόσιου χρέους το 2017

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσον αφορά τους φορείς από τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν δανειοδοτηθεί και κατά συνέπεια σε ποια «χέρια» βρίσκεται το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του δημοσίου χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι το 2017 ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (82%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (73%), τη Λετονία (68%), τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία όλα 67%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους που κατείχε ο τομέας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (κατοίκων) καταγράφηκε στη Σουηδία και τη Δανία (με 69%), έναντι των Κάτω Χωρών, της Μάλτας και της Ιταλίας (62%).

Γενικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, λιγότερο από το 10% του χρέους ανήκαν στους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά), με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Μάλτας (26%), της Ουγγαρίας (20%),την Πορτογαλία (13%) και την Ιρλανδία (11%).

Οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται σε άρθρο της Eurostat στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για το χρέος της γενικής κυβέρνησης των κρατών-μελών της ΕΕ, ανά υποτομέα, χρηματοπιστωτικό μέσο, ​​κάτοχο χρέους, διάρκεια, νόμισμα έκδοσης καθώς και κρατικές εγγυήσεις.
 
Από χρεόγραφα η χρηματοδότηση του χρέους
Το 2017, τα χρεόγραφα ήταν το κύριο χρηματοπιστωτικό μέσο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα στην Τσεχία το 92% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης προερχόταν από χρεόγραφα ενώ στη Μάλτα  το 91%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (88%), το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία (87%), τη Γαλλία και την Ισπανία (85%) καθώς και την Ιταλία (84%).

Αντίθετα, τα δάνεια επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αντιπροσώπευαν το 85%, το 81% και το 64% αντίστοιχα. Η χρήση των δανείων ήταν επίσης σχετικά υψηλή στο Λουξεμβούργο (33%), την Κροατία (32%), την Πορτογαλία (31%) και τη Σουηδία (29%). Το νόμισμα και οι καταθέσεις αποτελούσαν γενικά ένα σχετικά μικρό μερίδιο του χρέους, εκτός από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο (και 11%), την Πορτογαλία (10%) και την Ιταλία (8%).
 

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση