powered by

Π. Λεπτός: Περιμένουμε περισσότερες πωλήσεις από ξένους

Την αισιοδοξία ότι οι πωλήσεις ακινήτων τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους αγοραστές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, με το 2018 να κλείνει περίπου με 9,000 πωλήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 μεγάλες δημόσιες που θα καταβάλουν μέρισμα

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3,612 πωλήσεις ακίνητων που καταγράφηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2018, περίπου οι μισές, δηλαδή 1,802 έγιναν από αλλοδαπούς αγοραστές. Από αυτούς, επτά στους δέκα ή 1,263 ήταν αγοραστές εκτός ΕΕ, ενώ τρεις στους δέκα ή 539 ήταν αγοραστές από την ΕΕ.

Θα συνεχιστεί η τάση
Σε δηλώσεις του στo InBusinessNews, ο κ. Λεπτός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων είναι σχεδόν στα ίσα μοιρασμένη ανάμεσα στους Κύπριους και τους ξένους αγοραστές, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο ήταν κάτι που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να συνεχιστεί, εξηγώντας ότι «είμαστε ακόμα πολύ πίσω στις πωλήσεις από ξένους».

Πρώτη με διαφορά η Πάφος
Όσον αφορά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ξένοι αγοραστές, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι κυρίως Βρετανοί, ενώ οι εκτός ΕΕ είναι συνήθως Ρώσοι, Αιγύπτιοι ή από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πάφος κατέχει με διαφορά την πρωτιά από τις υπόλοιπες επαρχίες στις πωλήσεις ακινήτων από αλλοδαπούς αγοραστές. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2018, από τα 1,802 ακίνητα, για τα οποία κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα για ξένους αγοραστές, πέραν του 40% ή 724 αφορούσαν την Πάφο. Από αυτά, τα 451 ήταν από αγοραστές εκτός ΕΕ και τα 273 από αγοραστές εντός ΕΕ.

«Η Πάφος συνεχίζει να είναι η πρωταθλήτρια στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους, εντός και εκτός ΕΕ, επιτυγχάνοντας μία πολυσυλλεκτικότητα ως πόλη, καθώς προσελκύει αγοραστές πολλών εθνικοτήτων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Διαβάστε ακόμα: Στο peak της η αυτοαπασχόληση

Εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα ότι η δυναμική της Πάφου θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τη συνολική εικόνα για την αγορά ακινήτων, τόνισε ότι καταγράφεται μία σταθερή αυξητική τάση, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2018, με τη χρονιά να κλείνει με γύρω στα 9,000 πωλητήρια έγγραφα.

Δειτε Επισης

«Silvex House»: Γραφειακοί χώροι προς πώληση στο επιχειρηματικό κέντρο της Λευκωσίας
Cyfield: Ποιότητα κατασκευής και σίγουρος τίτλος ιδιοκτησίας-Έκδοση τίτλων για τρία ακόμα έργα
FIBA Eurobasket 2025: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες της A&A Apostolides στο «Σπύρος Κυπριανού»
H Viomar Ltd εξοπλίζει τους The Landmark Nicosia Towers με πατώματα και επιφάνειες δαπέδου
Ντουμπάι: Ρεκόρ πωλήσεων για τα πολυτελή ακίνητα πριν την παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω δασμών
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Μαρίνος Κυναιγείρου: Με το δεξί στο 2025 η κτηματαγορά-Θετικές οι προοπτικές για το μέλλον
Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Ανοδικά οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών το πρώτο τρίμηνο...Σε ποια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου