Πλαστικές σακούλες: Πόσο κοντά στους στόχους είναι η Κύπρος
07:23 - 11 Ιουνίου 2018
Σε καλό δρόμο για την επίτευξη του πρώτου στόχου για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς μέχρι το τέλος του 2019 βρίσκεται η Κύπρο.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα θα ξεκινήσει μετά το 2019, καθώς θα κληθεί να μειώσει περίπου κατά 60% τη χρήση των πλαστικών σακουλών σε περίοδο έξι ετών.
Συγκεκριμένα, το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, κατά κεφαλήν, τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντώνιου, αν και o πρώτος στόχος είναι εφικτός, εντούτοις η μεγάλη προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί για επίτευξη του στόχου για κάτω από 40 πλαστικές σακούλες ανά άτομο κάθε χρόνο.
Διαβάστε ακόμα: Πέντε σεντ για κάθε πλαστική σακούλα από τον Ιούλιο
Το κακό παράδειγμα της Ελλάδας
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις χώρες της ΕΕ, μαζί με Βουλγαρία, Εσθονία και Ολλανδία, οι οποίες επίσης καταγράψουν αυξημένα επίπεδα χρήσης πλαστικής σακούλας, η Κύπρος βρίσκεται επί του παρόντος σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, επειδή στην Ελλάδα η κατά κεφαλή χρήση φτάνει τις 400 σακούλες κατά άτομο ανά έτος, παρόλο που η χώρα εφάρμοσε στις αρχές του 2018 την ευρωπαϊκή οδηγία, χρεώνοντας 4 σεντ κάθε πλαστική σακούλα, εντούτοις από τη νέα χρονιά η χρέωση θα φτάσει στα 9 σεντ.
Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της χρήσης, μετά το τέλος του 2019 να απαγορευτεί η εμπορία πλαστικών σακουλών.
Καθυστέρησε η Κύπρος
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε στόχο για νε περιορίσει τη χρήση πλαστικής σακούλας από τον Απρίλιο του 2015, μετά τη ψήφιση νόμου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να θεσπίσουν νομοθεσίες, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία για σταδιακή μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Την ώρα που η Κύπρος καθυστέρησε περισσότερο από τρία χρόνια να υιοθετήσει την οδηγία, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που την εφάρμοσαν καταγράφηκαν μειώσεις.
Στόχος η εξάλειψη της σακούλας
Ερωτηθείς κατά πόσο στο ταμείο θα εξακολουθήσει να γίνεται ο διαχωρισμός των προϊόντων σε σακούλες (απορρυπαντικά, προϊόντα ψυγείου ή κατάψυξης, στερεά τρόφιμα), ο Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι για λόγους υγιεινής ο διαχωρισμός θα γίνεται κανονικά.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι η αγορά ή η πώλησης μίας πλαστικής σακούλας, αλλά η εξάλειψή της και η εμπέδωση στην κουλτούρα των καταναλωτών αυτής της αναγκαιότητας. «Σκοπεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό με διάφορες εκστρατείες, μέσω των οποίων θα γίνει η προώθηση των επαναχρησιμοποιημένων τσαντών, υφασμάτινων ή χάρτινων», τόνισε σχετικά.
Παράλληλα, εξήγησε ότι πρόθεση των λιανέμπορων είναι να αντιληφθούν οι καταναλωτές τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον η αυξημένη χρήση πλαστικής σακούλας, αλλά και να τους γίνει βίωμα η επαναχρησιμοποιημένη τσάντα.
Όσον αφορά το πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από την πώληση λεπτής πλαστικής σακούλας, σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεννόηση με την Green Dot και άλλους φορείς επεξεργάζονται δεδομένα για το πού θα καταλήγουν τα χρήματα. Με βάση τη νομοθεσία, τα εν λόγω έσοδα θα αξιοποιούνται για τη δημιουργία ενημερωτικών εκστρατειών για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, καθώς και τη χρήση υφασμάτινων ή χάρτινων τσαντών.