Powered by

Κομισιόν: 1,26 δισ για τo Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Η Κομισιόν προτείνει την χρήση 1,26 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μέσω του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, 2021-2027, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Τίμπορ Νάβρατσιτς, και συγκεκριμένα το ίδιο κονδύλι θα κατανεμειθεί σε δραστηριότητες εθελοντισμού προς στήριξη των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εκτός της ΕΕ και άλλα στοχευμένα μέτρα.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος Επίτροπος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σήμερα το μεσημέρι, η Κομισιόν προτείνει ταυτόχρονα τη συγχώνευση του υπάρχοντος μηχανισμού "EU Aid Volunteers - εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ", που λειτουργούσε στο πλαίσιο του καθιερωμένου μηχανισμού της ΕΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Η εκτίμηση είναι πως η συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει ευκαιρίες εθελοντισμού και εκτός της ΕΕ και θα συμπληρώσει τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα το Σώμα Αλληλεγγύης για συμμετοχή σε ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες εθελοντισμού, σε κατάρτιση ή σε εργασία σε έναν τομέα αλληλεγγύης, στην Ευρώπη ή εκτός αυτής. Σε ό,τι αφορά δε τα στοχευμένα μέτρα, σε αυτά συγκαταλέγονται η πρόσθετη χρηματοδότηση ή πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες μικρότερης διάρκειας ή εντός της χώρας του ενδιαφερομένου ώστε, για παράδειγμα, να διευκολυνθεί η συμμετοχή μειονεκτούντων νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

"Με αυτή την πρόταση, η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να ενισχύσει την αλληλεγγύη και να ισχυροποιήσει τη θέση των νέων", είπε ο Τ.Νάβρατσιτς. "Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να εξελιχθεί σε μια μεγάλη κοινότητα ατόμων και οργανώσεων έτοιμη να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη σε κάθε σημείο της ηπείρου μας και πέρα από αυτή, βοηθώντας στην οικοδόμηση ανθεκτικών και συνεκτικών κοινωνιών", συμπλήρωσε και εξήγησε ότι οι νέοι, από την πλευρά τους, "θα κερδίσουν δεξιότητες, θα δημιουργήσουν νέες φιλίες και θα νοιώσουν έντονα τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος".

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα θα δώσει σε τουλάχιστον 350.000 νεαρούς Ευρωπαίους τη δυνατότητα να στηρίξουν, το διάστημα 2021-2027, κοινότητες που έχουν ανάγκη, μέσω δραστηριοτήτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας. Η πρόταση που εγκρίθηκε σήμερα σηματοδοτεί την εδραίωση του Σώματος για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 7 Δεκεμβρίου 2016, και έκτοτε έχει δεχτεί ως μέλη πάνω από 64.000 νέους, και από αυτούς σχεδόν 5.000 έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους.

Κατά το πρώτο στάδιο, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, κινητοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά προγράμματα με στόχο την προσφορά εθελοντικής εργασίας, πρακτικής άσκησης ή θέσεων απασχόλησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τον Μάιο του 2017, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για να εξοπλιστεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με δικό του χρηματοδοτικό μηχανισμό και νομικό πλαίσιο. Η πρόταση αυτή συζητείται τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Κατ` αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν περαιτέρω η συνοχή και ο αντίκτυπος του Σώματος.

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δεσμεύεται να τηρεί αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας μπορεί να προτείνει έργα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα αναλάβουν η Κομισιόν, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ στα κράτη μέλη και ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού.

Ανοίγουν αύριο οι αιτήσει για το Discover EU:
Mε την ευκαιρία της παρουσίας του στην αίθουσα Τύπου του Berlaymont, ο Επίτροπος Ναβράτσιτς αναφέρθηκε και σε μια ακόμα εξαγγελθείσα πρωτοβουλία της Κομισιόν, το πρόγραμμα που ονομάζεται Discover EU και παρέχει δωρεάν εισιτήρια σε νέους για να ταξιδέψουν στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι.

Η διαδικασία αιτήσων ανοίγει αύριο στις 12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 Ιουνίου, (12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Οι νέοι και οι νέες μπορούν να κάνουν αίτηση για ένα εισιτήριο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ήπειρό τους από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2018.

"Η πρωτοβουλία DiscoverEU θα τους δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουν την ποικιλομορφία της Ευρώπης, να απολαύσουν τον πολιτισμικό πλούτο, να κάνουν νέες φιλίες και να αποκτήσουν μια ιδέα της ευρωπαϊκής ταυτότητας", σημειώνει η Κομισιόν.

Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού,  Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε σχετικά ότι η πρωτοβουλία DiscoverEU προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε νέους και νέες να εξερευνήσουν την Ευρώπη μέσα από μια προσωπική διαδρομή "που ανάλογή της δεν θα βρουν σε κανένα βιβλίο και σε κανένα ντοκιμαντέρ".

"Πιστεύω ότι η εμπειρία αυτή θα είναι μια θετική αλλαγή -για τους νέους που συμμετέχουν και για τις κοινότητες που επισκέπτονται. Αύριο προσφέρουμε μια ευκαιρία για 15000 αξέχαστες ευρωπαϊκές ιστορίες, τις οποίες θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες αργότερα αυτή τη χρονιά, καθώς και τις επόμενες χρονιές", τόνισε.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι στο πλαίσιο της καινούριας αυτής πρωτοβουλίας της ΕΕ, νέοι και νέες θα μπορούν να ταξιδέψουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες των πέντε ατόμων κατ` ανώτατο όριο  με τρένο, αλλά και λεωφορεία και φεριμπότ ή, κατ` εξαίρεση,  αεροπλάνο.

Πως θα πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις:

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι που σκοπεύουν να κάνουν. Θα πρέπει επίσης να απαντήσουν σ` ένα κουίζ 5 ερωτήσεων, το οποίο αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται ειδικά στους νέους και τις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, θα πρέπει να απαντήσουν σε μια συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με το πόσοι νέοι πιστεύουν ότι θα υποβάλουν αίτηση για την πρωτοβουλία αυτή. Από τις απαντήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να επιλέξει αυτούς και αυτές που θα συμμετάσχουν.

Αφού επιλεγούν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μεταξύ 9 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2018. Μπορούν να ταξιδέψουν έως και 30 ημέρες και να επισκεφτούν έως 4 προορισμούς του εξωτερικού.

Η ιστοσελίδα που θα πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις είναι η ακόλουθη: https://europa.eu/youth/discovereu_el

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές