Δεν μετακομίζουν, δεν μεταναστεύουν κι ας είναι άνεργοι

Πιο απρόθυμοι να μετακομίσουν σε τοποθεσία εντός της χώρας τους ή να μεταναστεύσουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ προκειμένου να βρουν δουλειά είναι σχεδόν επτά στους δέκα νέους άνεργους στην Κύπρο, η οποία καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ για τους νέους άνεργους ηλικίας 20-34 ετών που αρνούνται να μετακομίσουν ή να μεταναστεύουν για να βρουν εργασία ανήλθε το 2016 στο 50%, στην Κύπρο το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 68%.

Η επίδοση της Κύπρου ακολουθεί τη Μάλτα (73%) και την Ολλανδία (69%), στις οποίες επίσης περίπου επτά στους δέκα νέους ανέργους δείχνουν απρόθυμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλο μέρος ή χώρα προκειμένου να εργαστούν.

Για του λόγου το αληθές, στην Κύπρο μόλις το 2% των νέων 20-34 ετών οι οποίοι είχαν εργασία το 2016 βρήκαν κάποια άλλη δουλειά εντός Κύπρου, ενώ μόνο το 5% μετεγκαταστάθηκε σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ για σκοπούς εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του 87% δεν άλλαξαν χώρο εργασίας.

Εξάλλου, το 16% των ανέργων δήλωσαν έτοιμοι να μετακομίσουν για να βρουν δουλειά αλλά στην Κύπρο, ενώ το 13% είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν μεν για μια δουλειά αλλά σε χώρα μέλος της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μόλις το 2% θα μετανάστευαν σε χώρα εκτός της ΕΕ.

Αμετακίνητοι στα σπίτια τους και οι Ευρωπαίοι
Αξίζει να αναφερθεί ότι, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σε δεκαεπτά χώρες μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς νέους άνεργους δεν είναι έτοιμοι να φύγουν από το σπίτι τους για σκοπούς εργασίας. 

Το 50% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους, το 21% δηλώνουν έτοιμοι να μετακομίσουν αλλά εντός της χώρας τους. Εξάλλου, το 12% θα μετακόμιζαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ το 17% θα μετανάστευαν για να βρουν δουλειά εκτός της ΕΕ.

Το υψηλότερα ποσοστά των νέων ανέργων που είναι έτοιμοι να μετακινηθούν εκτός της ΕΕ στη Σουηδία με 34%, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Φινλανδία με 28%, αλλά και τη Γαλλία με 27%.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία