Διχασμένοι οι developers για «φούσκα» στα ακίνητα

Διχασμένοι εμφανίζονται οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας φούσκας στην αγορά, καλώντας, ωστόσο, από κοινού στη θωράκιση της ανάκαμψης του τομέα και τη βελτίωση των γενικότερων έργων υποδομής των πόλεων, προκειμένου να στηρίξουν αποτελεσματικά την ανάκαμψη.

Χρυσοχός: Βλέπουμε φαινόμενα φούσκας
Μιλώντας στο πλαίσιο του 12ου Συνέδριου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο ιδρυτής της Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχός αναγνώρισε το γεγονός ότι υπάρχει ανάκαμψη του τομέα, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη που καταγράφεται θα πρέπει να θωρακιστεί προκειμένου να είναι βιώσιμη. 

Διαβάστε ακόμα: Νέο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας: Τι αλλάζει σε Λατσιά και Αγλαντζιά

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχό, άρχισαν να παρατηρούνται στην αγορά φαινόμενα φούσκας, τα οποία συνέβαιναν πριν το 2013, με τις τιμές ακινήτων να ανεβαίνουν ανησυχητικά.

«Δεν μπορούμε ,για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης αξίας €300,000-€350,000 στη Λεμεσό, το οποίο αγοράστηκε με σκοπό την ανέγερση πολυκατοικίας, σήμερα να στοιχίζει τα διπλάσια», ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε υγιές ούτε σημαίνει ανάπτυξη».

Κάλεσε επίσης σε θωράκιση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα που παρατηρούνται με επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που εισέρχονται στην αγορά, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Ο ιδρυτής της Cyfield χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι «κάποιοι που δεν είναι επαγγελματίες προχωρούν σε πωλήσεις εκατ. ευρώ για ακίνητα, τα οποία δεν είναι βέβαιο, κατά πόσο θα χτιστούν, θα ολοκληρωθούν ή θα αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας». 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής των ακινήτων αλλά και στο ότι αυτοί που ασχολούνται με τον κλάδο, είναι όντως σε θέση να τα ανεγείρουν. 

«Εφόσον όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ έχουν σήμανση CE, η οποία διασφαλίζει ότι έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, γιατί  η κατασκευή διαμερισμάτων να είναι ανεξέλεγκτη;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Χρυσοχός.

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι μία παράμετρος που ενδεχομένως να δημιουργήσει φούσκα στα ακίνητα είναι η υπερθέρμανση της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, σημειώνοντας ότι καθίσταται δύσκολη εξεύρεση προσωπικού (εργατών) για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και να υποστηρίξει την ανάπτυξη. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι η ανησυχία για φούσκα αφορά κυρίως στη Λεμεσό, αν και, όπως είπε, υπάρχουν φαινόμενα και σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε ακόμα: Νέα προϊόντα από την Α/φοί Λανίτης

 

 

Επιχειρηματίες Ανάπτυξης: Είμαστε πίσω ακόμα στις πωλήσεις
Απαντώντας στα περί πιθανής νέας φούσκας στην αγορά ακινήτων και υπερθέρμανσης της οικοδομικής βιομηχανίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής τόνισε ότι, σε αντίθεση με την κρίση που υπήρχε στην αγορά ακινήτων, πλέον σήμερα δεν υπάρχει υπέρμετρος δανεισμός, μόχλευση και ιδιωτικό χρέος.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι, αφήνοντας κατά μέρους την οικονομική κρίση που επηρέασε την αγορά ακινήτων και συγκρίνοντας τις πωλήσεις του 2018 σε σχέση με τις πωλήσεις του 2007, «δεν θα έλεγε κάποιος ότι έχουμε φούσκα, αλλά μία υποτονική αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Παντελής Λεπτός χαρακτήρισε ως «ανεπίτρεπτα χαμηλές» τις πωλήσεις σε αλλοδαπούς αγοραστές, οι οποίες φτάνουν μόλις τις 2,500 τον χρόνο, ενώ την προηγούμενη δεκαετία ήταν περίπου τριπλάσιες.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη έγκαιρης έκδοσης όλων των σχετικών αδειών για τα έργα, προκειμένου, όπως είπε, «να μην αναγκαστεί κάποιος επιχειρηματίας να δανειστεί προκειμένου να διατηρήσει για 7-8 χρόνια ένα κομμάτι γης, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Μιχαήλ: Περιορισμοί στη διαφήμιση του διαβατηρίου
Ουσιώδη διαφορά στην υφιστάμενη κατάσταση και στη φούσκα που δημιουργήθηκε στα ακίνητα πριν το 2013 εντοπίζει επίσης ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων- Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, επισημαίνοντας ότι τότε τα δάνεια στην αγορά δίνονταν με τεράστια ευκολία, ενώ πλέον οι επενδύσεις γίνονται με ίδια κεφάλαια.

Σημειώνοντας ότι τα σχέδια πολιτογράφησης μέσω της απόκτησης ακινήτων από ξένους επενδυτές δεν έγιναν με στόχο την πώληση διαβατηρίων, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «στόχος είναι να καταστούν πιο αυστηρά τα συγκεκριμένα προγράμματα, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική δημοσιότητα», η οποία, όπως είπε, «γίνεται συνήθως επιτηδευμένα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, σε περίπου ένα ή δύο μήνες θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένες πρακτικές για περιορισμούς στον τρόπο, με τον οποίο διαφημίζεται το κυπριακό διαβατήριο.

Δημητριάδης: Να μην καταχρόμαστε τα σχέδια 
Την ανάγκη αντιμετώπισης της κατάχρησης που γίνεται στα σχέδια πολιτογράφησης, όπως επίσης και της καθόδου στην αγορά ακινήτων επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν την αναγκαία υποδομή και υπόσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να οδηγούνται στα δικαστήρια, προκαλώντας δυσφήμιση στον τομέα και στην Κύπρο γενικότερα, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.

Χαρακτηρίζοντας ευοίωνες τις προοπτικές για τον κλάδο των ακινήτων, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, στο άμεσο μέλλον και με την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά ταμεία και τράπεζες. «Η ζήτηση θα προέλθει από πλούσιους αγοραστές, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα, αλλά όχι χρόνο, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί νέα σύγχρονα έργα», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα του τομέα, επεσήμανε ότι χρειάζεται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής, καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων. Συγκεκριμένα, έφερε ως παράδειγμα δύο αναπτύξεις γκολφ, τα οποία χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να αδειοδοτηθούν, ενώ οι παρατηρήσεις και οι όροι που έθεσε η Πολεοδομία ξεπέρασαν τις 100 σελίδες σε έκταση, εξηγώντας ότι τέτοιου είδους διαδικασίες αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Αρμεύτης: Master plan και υποδομές
Την απουσία πολεοδομικών εργαλείων, στρατηγικής και master plan εντόπισε ο αρχιτέκτονας της Αρμεύτης & Συνεργάτες, Γιάννης Αρμεύτης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, προκειμένου να μην μπορεί οπουδήποτε να ξεφυτρώνει ένα κτήριο.

«Εκτός από τη δημιουργία ψηλών κτηρίων, είναι ευκαιρία να δούμε πώς βελτιώνουμε τις πόλεις μας», είπε ο κ. Αρμεύτης, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι έργα ανάπτυξης της Λεμεσού, όπως το παλιό λιμάνι, η Μαρίνα, η βελτίωση του παραλιακού μετώπου, αλλά και πύργοι, κατέδειξαν τη σημασία που έχει η βελτίωση των υποδομών, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Δειτε Επισης

65% πληρότητα για το Neocleous Tower-Το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Λεμεσού
Μ. Αντώνιου: Αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις στην οικονομία λόγω της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος
Οι ντόπιοι αγοραστές κάλυψαν την… τρύπα που δημιούργησε η μείωση των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους
Land of Tomorrow: H γέφυρα που ενώνει τη Λάρνακα και το μέλλον
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα... Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία