Εστίαση: Καλοί τζίροι, αλλά η ακρίβεια «έφαγε» το κέρδος

Νότα αισιοδοξίας αποτέλεσαν οι γιορτές για τα κέντρα αναψυχής με αυξημένη κίνηση που ενδεχομένως να καλύψει τις ζημιές των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις και ειδικότερα η ακρίβεια στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, συνεχίζουν να ταλανίζουν ολόκληρη την βιομηχανία και να απειλούν την κερδοφορία.

Διαβάστε ακόμα: 

Την εικόνα αποτύπωσε στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης.

Ξεκίνησε να παίρνει τα πάνω της 

Όπως εξήγησε ο κ. Λεβέντης, τα κέντρα αναψυχής στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και λίγο μετέπειτα, καθώς η κίνηση είναι αυξημένη και συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτονται ζημιές προηγούμενων μηνών. Και σε αυτή την περίπτωση, καλύφθηκαν ακόμη και ζημιές της πανδημίας αλλά και της κρίσης της ακρίβειας που διανύουμε σήμερα.

«Η επισκεψιμότητα στους χώρους που επέλεξαν να είναι ανοικτοί ήταν ικανοποιητική και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλή. Ο κόσμος επέλεξε ανάμεσα σε πακέτα τον χώρο που του άρμοζε, ανάλογα με την οικονομική δύναμη και το κονδύλι του καθενός για τις γιορτές», ανέφερε.

Σημαντικό το γεγονός ότι, η ψυχολογία και η διάθεση του κόσμου επανήλθαν σε προ πανδημικά επίπεδα, όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Από την άλλη όμως, ο κ. Λεβέντης διευκρίνισε ότι η αυξημένη αυτή κίνηση δεν αναμένεται να καλύψει τις τεράστιες ζημιές των τελευταίων κρίσεων, αλλά αποτελούν μια νότα αισιοδοξίας, για να διεκδικήσουν τα κέντρα αναψυχής αρχικά την βιωσιμότητά τους και μετέπειτα να προχωρήσουν σε στάδιο επικερδότητας.

«Ελπίζουμε να έχει και συνέχεια και μείνουμε σε αυτή τη νότα αισιοδοξίας που νιώσαμε αυτές τις μέρες», πρόσθεσε.

Αναμένουν εξαγγελία της ΑΗΚ

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, η ακρίβεια στις πρώτες ύλες και στους λογαριασμούς ρεύματος συνεχίζουν να απειλούν τον τομέα.

Σε σχέση με τους αυξημένους λογαριασμούς, ο κ. Λεβέντης υπέδειξε ότι είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται, καθώς οι παγκόσμιες τιμές καυσίμων έχουν μειωθεί και θα έπρεπε να γίνει ήδη αναπροσαρμογή.

«Αναμένουμε πολύ σύντομα εξαγγελία από ΑΗΚ για δραστική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργεια» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο για αυτό το θέμα, παρά μόνο μια επαφή με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

«Η αλήθεια, δεν εμπλέκεται μόνο η ΑΗΚ αλλά και άλλοι φορείς. Όμως εμάς, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να δούμε δηλαδή μειώσεις στους λογαριασμούς», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.

Ικανοποιητικοί τζίροι αλλά….

Ερωτηθείς αν οι τζίροι των κέντρων αναψυχής κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου έφτασαν σε επίπεδα που οι επιχειρήσεις να είναι ευχαριστημένες, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ναι μεν ήταν ικανοποιητικοί, αλλά απειλούνται από τα αυξημένα έξοδα πρώτων υλών και ενέργειας που με τη σειρά τους απειλούν την κερδοφορία.

«Σαν κύκλος εργασιών, οι τζίροι ήταν ικανοποιητικοί, αλλά σε συνάρτηση με τις δαπάνες, δεν ήταν όπως έπρεπε να ήταν», διευκρίνισε.

Έτσι, ο κ. Λεβέντης έστειλε το μήνυμα για το 2023, ότι οι επιχειρηματίες εστίασης αναμένουν να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να μπορούν να λειτουργούν χωρίς εμπόδια και δυσκολίες.

«Για το 2023 αναμένουμε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, να μπορούν να λειτουργούν τα κέντρα αναψυχής χωρίς τα βαρίδια των αυξημένων τιμών πρώτων υλών και ενέργειας. Αναμένουμε ότι θα ρυθμιστούν και νομοθετικά οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν την ορθή λειτουργία του τομέα γενικότερα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024