Πώς αποτιμούν το ευρώ οι Κύπριοι 15 χρόνια μετά την έλευσή του

Δεκαπέντε χρόνια έπειτα από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008, η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων δείχνει να έχει κατανοήσει πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν, τόσο για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη όσο και για την ίδια τη χώρα, από την χρήση του ενιαίου νομίσματος. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μια όχι και τόσο ανεπαίσθητη μειοψηφία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία το ευρώ, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κατά ποσό είναι καλό ή κακό για τη χωρά μας. 

Διαβάστε ακόμα: 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που αφορά τη ζώνη του ευρώ και που δημοσιεύθηκε εντός του περασμένου Δεκέμβρη (2022) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 77% των Κυπρίων θεωρεί το ευρώ ωφέλιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ίδιο ποσοστό να θεωρεί κάτι αντίστοιχο και για την ευρωζώνη. 

Την ιδία ώρα, στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι αποτιμούν το ευρώ ως «καλό» για την χώρα τους, με την αντίληψη αυτή να εκφράζεται από έξι στους δέκα (59%). Από την άλλη, σχεδόν τρεις στους δέκα (29%), έχουν αντίθετη άποψη αφού θεωρούν πως είναι «κακό», ενώ ένα 9% των Κυπρίων δεν έχει ξεκάθαρη άποψη και εμφανίζεται αναποφάσιστο ως προς το κατά πόσο το ευρώ είναι «καλό» ή «κακό» για την Κύπρο. 

Ευκολότερες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με ευρώ

Το 54% των Κυπρίων θεωρεί ότι το ευρώ έχει κάνει τα ταξίδια πιο εύκολα και πιο οικονομικά, ενώ το 36% διαφωνεί και το 10% δεν γνωρίζει ή δεν έδωσε απάντηση. Επίσης, το 53% των Κυπρίων πιστεύουν ότι με το ευρώ έχουν μειωμένες τραπεζικές χρεώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι αναλήψεις από ATM, όταν επισκέπτονται άλλες χώρες της Ε.Ε., με το 26% να διαφωνούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, το 81% των Κυπρίων, δήλωσαν ότι με το ευρώ είναι ευκολότερες (79% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) και μόλις το 8% διαφωνεί, ενώ το 11% δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν. Παράλληλα, το 85% ανέφεραν το ευρώ έχει διευκολύνει τη σύγκριση τιμών και τις αγορές σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε., ειδικότερα μέσω του διαδικτύου.

Καθολική απαίτηση των Κυπρίων οι μεταρρυθμίσεις

Στην ερώτηση «Πόσο σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του κάθε τομέα, ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση», οι περισσότεροι Κύπριοι αξιολόγησαν ως «πολύ σημαντικές» τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση (74%) στο σύστημα υγείας (72%) και στην αγορά εργασίας (64%).

Ως πολύ σημαντικές έκριναν επίσης τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης (61%), στην αγορά όπως τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο / ηλεκτρισμός (55%) και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων (54%).  

Σχετικά με το σύστημα φορολογίας, το 47% των Κυπρίων δήλωσαν ότι η μεταρρύθμισή του είναι πολύ σημαντική.

Τι ισχύει στην Ευρωζώνη

Σε ολόκληρη την έρευνα, το 77% των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ δήλωσε ότι το ευρώ είναι καλό για την Ε.Ε. και το 69% πιστεύει το ίδιο και για τη χώρα του.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης και για την κατάργηση των κερμάτων του 1 και 2 σεντ, με το 64% των ερωτηθέντων να είναι υπέρ μιας τέτοιας κατάργησης.

 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη