Χ. Κληρίδης: Πιο κουραστικό για τους δικηγόρους το 8ο πακέτο κυρώσεων
10:16 - 02 Απριλίου 2018

Ανάμεσα στα στοιχήματα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ) είναι η επίλυση των υποθέσεων δικηγορικών γραφείων που εμπλέκονται στα «χρυσά διαβατήρια», οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΔΣ Χρίστος Κληρίδης. Με τον πονοκέφαλο για τον Σύλλογο να μεγαλώνει, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δικηγορικό επάγγελμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης κατά την παρουσίαση του έργου του ΠΔΣ τον τελευταίο ένα χρόνο, ένα από τα στοιχήματα ήταν και είναι η αντιμετώπιση «των προβλημάτων που το ΚΕΠ συσσώρευσε στον τόπο, με την εμπλοκή κάποιων δικηγορικών γραφείων. Το έχω πει πολλές φορές, ήταν ένας μικρός αριθμός, πλην όμως θα έπρεπε να ερευνηθούν. Οι περιπτώσεις για τις οποίες στις εκθέσεις Νικολάτου, Καλογήρου και Γενικού Ελεγκτού, γινόταν αναφορά σε δικηγόρους».
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ έκανε λόγο για μαραθώνιο αγώνα, που οδήγησε στην ενίσχυση του τμήματος εποπτείας με την πρόσληψη διευθύντριας και επιπρόσθετου εμπειρογνώμονα.
Διαβάστε ακόμα:
- Εδραιώνεται ως πολυσυλλεκτικός τουριστικός προορισμός η Κύπρος
- Σε αυτά τα υλικά καλπάζει το κατασκευαστικό κόστος (πίνακας)
- Το όραμα Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη για το επιχειρείν
«Έτσι καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να προβούμε σε ελέγχους στον μεγαλύτερο αριθμό δικηγορικών γραφείων που είχαμε πληροφόρηση ότι εμπλέκονταν στο πρόγραμμα. Βρισκόμαστε σε μία φάση τώρα που τελειώνουν οι εκθέσεις, τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου, συντάσσονται κατηγορητήρια ή απαλλάσσονται ανάλογα τις πληροφορίες που παίρνουμε από το εποπτικό μας γραφείo» τόνισε. «Νομίζω κερδίσαμε και αυτό το στοίχημα, ή είμαστε στην ορθή πορεία για να το κερδίσουμε», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των κατηγορητηρίων σε δικηγορικά γραφεία και άλλων που πήραν παράταση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε:
«Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, να τεθούν ενώπιον του συμβουλίου, οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις. Ήδη συνεδριάζουμε για τα θέματα AML σχεδόν τρεις φορές τον μήνα. Έχουμε περιορίσει τις συνεδριάσεις για άλλα θέματα σε μία μηνιαίως και έχουμε δώσει έμφαση στα AML. Εγκρίνονται κατηγορητήρια σε πάρα πολλές υποθέσεις. Συζητούνται οι εκθέσεις, καταχωρούνται κατηγορητήρια, βγαίνουν αποφάσεις, βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»
Όπως είπε ότι ενώπιον του ΠΔΣ, εκκρεμούν 6-7 σχετικές υποθέσεις, αλλά σύντομα ο αριθμός θα αυξηθεί και σε κάθε συνεδρίαση θα υπάρχουν δύο νέες, άρα έξι το μήνα.
Δεκτή η εκπροσώπηση Ρώσων στα δικαστήρια
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για επιπρόσθετο πονοκέφαλο από το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας-το πλέον πιο κουραστικό, όπως το χαρακτήρισε για το δικηγορικό επάγγελμα.
«Υπάρχουν περιορισμοί στην παροχή νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών γενικά σε Ρώσους και στη Ρωσία. Αυτό το πακέτο θα πρέπει να το επιτηρήσουμε, θα πρέπει σαν εποπτική αρχή να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη μας συμμορφώνονται. Άρα είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, ένα πρόσθετο στοίχημα και καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις τις οποίες η νομοθεσία εναποθέτει στους ώμους μας», τόνισε.
Αναφορικά με την πλατφόρμα για την εκπαίδευση των δικηγόρων σχετικά με το ρωσοουκρανικό και τις κυρώσεις που επιβάλλονται ο κ. Κληρίδης σχολίασε πως «στα οκτώ πακέτα των κυρώσεων πολλές φορές η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι καν αγγλική. Οι ερμηνείες είναι δύσκολες. Έχει συσταθεί μία επιτροπή μετά από εισήγηση μας, η οποία ενημερώνει τον ΠΔΣ για τις προτάσεις και τη θέσπιση των πακέτων. Είχαμε ενημερωθεί και αποστείλαμε επιστολή εκφράζοντας τη διαφωνία μας για κάποιες από τις προτάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την νομική εκπροσώπηση Ρώσων υπηκόων στα δικαστήρια».
Όπως είπε, ο ΠΔΣ προέβη σε ανάλυση του Συντάγματος και των Διεθνών υποχρεώσεων της ΚΔ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλήγοντας πως η νομική εκπροσώπηση είναι ατομικό δικαίωμα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τα πακέτα μέτρων.
«Κάποιες από τις εισηγήσεις μας, έγιναν δεκτές. Το πακέτο το οποίο τελικά υιοθετήθηκε δεν απαγορεύει την εκπροσώπηση Ρώσων στα δικαστήρια αλλά περιορίζει την παροχή γνωματεύσεων από την Κύπρο στη Ρωσία. Ένα μέτρο το οποίο έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς και στο δικηγορικό επάγγελμα αλλά κινείται στα όρια της νομιμότητας» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι σαν ΠΔΣ, συστήθηκε από τον Φεβρουάριο τριμελής επιτροπής για παροχή οποιαδήποτε βοήθειας στα μέλη για να δίνονται απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα.
Δικηγόροι στην υπηρεσία ασύλου
Ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά στην εισήγηση του ΠΔΣ προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την παροχή υπηρεσιών από μέλη του στην υπηρεσία ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων.
Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών όπου τέθηκαν κάποια κριτήρια, τα οποία έγιναν δεκτά, και η Νομική Υπηρεσία επεξεργάστηκε τα νομοσχέδια για να είναι επιτρεπτή η εξέταση των αιτήσεων από δικηγόρους οι οποίοι δεν θα παίρνουν την απόφαση, αλλά θα ετοιμάζουν το φάκελο και θα τον αποστέλλουν στο αρμόδιο Υπουργείο για την τελική απόφαση.
«Επιπρόσθετα, ήταν εισήγηση του ΠΔΣ, δεδομένου ότι το 10μελές δικαστήριο αιτητών ασύλου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει του αριθμού αιτήσεων – που μπορεί πολύ σύντομα να φτάσουμε τις 15-20 χιλιάδες, να διορίζονται και δικηγόροι οι οποίοι έχουν κάποια εμπειρία στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να εξετάζουν αυτές τις υποθέσεις» σχολίασε.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με δική του πληροφόρηση, και οι δύο προτάσεις έχουν γίνει δεκτές και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα. «Είναι στα χέρια της κυβέρνησης, εμείς δώσαμε τα όπλα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», κατέληξε.
Δρομολογείται πλατφόρμας εκπαίδευσης
Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ Κούλια Βάκη, στη δική της ομιλία αναφέρθηκε επιγραμματικά στη δράση του Συλλόγου κατά τον τελευταίο χρόνο. Όπως είπε, όλα τα μέλη του Συλλόγου μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν όλες τις εργασίες τους μέσα από την ιστοσελίδα χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Επίσης, ο Σύλλογος, ανέφερε, βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης για εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2023.
Είπε στη συνέχεια πως δρομολογείται η δημιουργία μόνιμης παροχής πλατφόρμας εκπαίδευσης, η πιστοποίηση των λειτουργών συμμόρφωσης, το σύστημα αξιολόγησης των λειτουργών του Συλλόγου.
Η κ. Βάκη είπε πως ο ΠΔΣ προώθησε την εφαρμογή του ijustice, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, την ψηφιακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων, τη διαχείριση των καθυστερημένων υποθέσεων, την ίδρυση του Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, και του Ταμείου Υποτροφιών.
Παράλληλα, ο ΠΔΣ μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, είχε πολλές παρουσίες σε επιτροπές της Βουλής (41 στην Νομικών, 23 στην Οικονομικών, 22 στην Ενέργειας και Εμπορίου, 8 στην Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 5 στην Θεσμών, 2 στην Ελέγχου, 2 στην Υγείας, 4 στην Μεταφορών και μια στην Περιβάλλοντος).
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων με υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, Διοικητή της ΚΤ, Έφορο Φορολογίας και Εταιρειών, αλλά και Υπουργούς. Επιπλέον, κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο πραγματοποιήθηκαν 56 σεμινάρια με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου. Μεταξύ άλλων, τα σεμινάρια αφορούσαν θέματα τεχνολογίας, οικογενειακού Δικαίου, διανοητικής ιδιοκτησίας, πτωχευτικού Δικαίου, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, την ευθανασία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς και σεμινάρια σε θέματα δημόσιου, αστικού και διοικητικού δικαίου.
«Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους δικηγόρους σήμερα είναι τεράστιες. Το σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαυόμαστε αλλά καταβάλλεται μια συνολική προσπάθεια και βούληση για την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων προβλημάτων καθώς και απρόσμενων εξελίξεων», είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια.