Powered by

Κανόνες σε crowdfunding και τεχνολογικά επενδυτικά προϊόντα

Παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain, ευρωπαϊκό εργαστήριο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech Laboratory), ανταλλαγή πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια και έκθεση σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα προετοιμάζει η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την λεγόμενη "καινοτόμα χρηματοπιστωτική αγορά", ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν στην πράξη επιθυμεί να βάλει τάξη σε συστήματα χρηματοδότησης όπως το crowdfunding και τα τεχνολογικά επενδυτικά προϊόντα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προώθησης της ψηφιοποίησης πληροφοριών που δημοσιεύονται από εισηγμένες εταιρείες στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για τη διασύνδεση των εθνικών βάσεων δεδομένων, με στόχο να παρασχθεθεί στους επενδυτές  ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που θα τους βοηθούν στις επενδυτικές αποφάσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό, με βάση τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχέδιο με βέλτιστες πρακτικές σχετικά με το "περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης" (δηλαδή ένα πλαίσιο από ρυθμιστικές αρχές, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και σε άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ζωντανές δοκιμές σε ελεγχόμενο περιβάλλον, υπό την εποπτεία ρυθμιστικής αρχής). Η Κομισιόν θεωρεί ότι το "περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης" χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, κυρίως στις ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Tέλος η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διευκολύνει τις  πλατφόρμες "πληθοχρηματοδότησης" (crowdfunding) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ΕΕ και να βελτιώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτή την καινοτόμα μορφή χρηματοδότησης. Η Κομισιόν θα δώσει τη δυνατότητα στις πλατφόρμες να υποβάλουν αίτηση για σήμα έγκρισης της ΕΕ με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.

Το crowdfunding λειτουργεί ως εξής: μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να παρουσιάσει το σχέδιό της σε διαδικτυακή πλατφόρμα και να ζητήσει δανειακή χρηματοδότηση, δηλαδή δανειοδότηση μεταξύ ιδιωτών, ή χρηματοδότηση με τη μορφή συμμετοχής στο κεφάλαιο. Οι επενδυτές λαμβάνουν χρηματοοικονομικές αποδόσεις από τις επενδύσεις τους.

Μέχρι στιγμής η σχετική αγορά της ΕΕ είναι κατακερματισμένη. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η έλλειψη κοινών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες συμμόρφωσης αυτών των πλατφορμών είναι αυξημένες, γεγονός που τις αποτρέπει να επεκταθούν σε διασυνοριακό επίπεδο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»