Powered by

Χουβαρντάδες οι Σκανδιναβοί τουρίστες

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν τα τουριστικά έσοδα το 2017, ακολουθώντας την κατακόρυφη άνοδο των αφίξεων της περσινής χρονιάς.

Τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα €2,64 δισ. το 2017 σε σύγκριση με €2,36 δισ. το 2016, καταγράφοντας άνοδο 11,7%, ενώ οι πιο σημαντικοί αιμοδότες του εγχώριου τουρισμού τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους ήταν οι τουρίστες από σκανδιναβικές χώρες.

Όπως και οι τουριστικές αφίξεις, έτσι και τα έσοδα σημείωσαν επιδόσεις ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κατά κεφαλή και η ημερήσια δαπάνη των τουριστών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ξοδεύουν λιγότερα
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για τον Δεκέμβριο του 2017 ανήλθε σε €564,21 έναντι €578,91 τον αντίστοιχο μήνα του 2016, σημειώνοντας μείωση 2,5%. Παράλληλα, η κατά ημέρα δαπάνη τουριστών τον τελευταίο μήνα του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 υποχώρησε κατά 6,4% στα €55,31.

Όπως προκύπτει από τη Στατιστική Υπηρεσία, μειωμένη ήταν και η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για ολόκληρο το 2017, καθώς υποχώρησε κατά 2,6% στα €723 σε σύγκριση με €742 το 2016. 

Ποιοί στήριξαν τον τουρισμό
Τα περισσότερα κατά κεφαλή ξόδεψαν τον Δεκέμβριο του 2017 οι Φιλανδοί τουρίστες, με τη δαπάνη τους να ανέρχεται στα €1335.

Ακολούθησαν οι Σουηδοί με κατά κεφαλή δαπάνη €905, καθώς και οι Νορβηγοί με €738.

Σε υψηλά επίπεδα έφτασε η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών από τη Δανία, η οποία άγγιξε τα €690, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη από Γερμανούς ήταν €641.

Η κατά κεφαλή δαπάνη από την κομβική αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, δηλαδή τη Βρετανία υποχώρησε από τα €785 στα €616, σε αντίθεση με τη Ρωσία, από την οποία η δαπάνη αυξήθηκε στα €665 από €632 τον Δεκέμβριο του 2016.

Πιο οικονομικά πέρασαν στην Κύπρο οι τουρίστες από Ελλάδα και Ισραήλ, με κατά κεφαλή δαπάνη €365 και €364 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πτωτικά κινήθηκε η ημερήσια δαπάνη τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 κατά 18% στα €55, όπως επίσης και των τουριστών από Ελλάδα, καθώς μειώθηκε κατά 5,3% στα €38. Οι τουρίστες από Ρωσία ξόδεψαν κάθε μέρα περίπου €59, δηλαδή 23,6% λιγότερα από τον Δεκέμβριο του 2016. 

Δειτε Επισης

Μοναδική εμπειρία refined dining στους ατμοσφαιρικούς χώρους του Amyth of Nicosia
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Ευρωπαίοι τουρίστες-Τέταρτη σε προτιμήσεις η Ελλάδα
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό του δωρίζοντας μία BMW i4 eDrive40 Gran Coupe
Αυτό είναι το νέο δρομολόγιο της Wizz Air από το αεροδρόμιο Λάρνακας-Πότε αρχίζουν οι πτήσεις
Ταξιδιωτικός «πυρετός» ως το 2040-$15 τρις θα δαπανώνται ετησίως για ταξίδια
Το εστιατόριο «Το Ελληνικό» στην Έγκωμη… ψήνει αλλιώς
Η νορβηγική συνταγή για κατάλληλο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία-Η πρωτοβουλία ΠΑΣΥΞΕ
Μαριλένα Ραουνά: Πέραν των 30.000 συνέδρων στην Κύπρο...Οκτώ διαγωνισμοί για κάλυψη των αναγκών διαμονής
Επιτυχής αναχρηματοδότηση για την Celestyal-Επιταχύνει την στρατηγική ανάπτυξής της