Περίεργες διαδικασίες για πώληση του ποσοστού Λαϊκής στη Lombard
11:58 - 15 Μαρτίου 2018
Στη δίνη περίεργων διεργασιών και ασαφών διαδικασιών φαίνεται πως έχει μπλεχτεί η διαδικασία πώλησης ενός από τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που απέμειναν στη Λαϊκή Τράπεζα και το οποίο αφορά το ποσοστό που ελέγχει η τράπεζα στη μαλτέζικη Lombard Bank. Η Lombard είναι συστημική τράπεζα της νησιώτικης χώρας που διαχρονικά παρουσιάζει ικανοποιητικά περιεχόμενα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία πέρασε από σκοπέλους προτού καν ξεκινήσει επί της ουσίας, λόγω κάποιων απαγορευτικών διαταγμάτων για αποξένωση περιουσίας που είχαν εκδοθεί στα πλαίσια αγωγών κατά της Λαϊκής από κουρεμένους καταθέτες και όχι μόνο.
Διαβάστε ακόμα:
Global Capital: Προσφέρει €8 εκατ. περισσότερα για την Lombard της Λαϊκής
Μαλτέζικα διαβατήρια αγοράζουν την Lombard της Λαϊκής
Παρόλο που το αρχικό εμπόδιο είχε ξεπεραστεί, η αρμόδια εποπτική Αρχή της Μάλτας, πίεζε όπως το 49.01% που ελέγχει η Λαϊκή στη Lombard δεν πωληθεί ως πακέτο αλλά να σπάσει σε μικρότερα μετοχικά πακέτα μέχρι 6% του μετοχικού κεφαλαίου. Εξέλιξη βέβαια, που αν γινόταν αποδεκτή ουσιαστικά θα μείωνε την αξία του πακέτου και θα περιόριζε ακόμα περισσότερο την τελική αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών-πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας. Τελικά, μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, το συγκεκριμένο σενάριο απορρίφθηκε.
Κατά τη διαδικασία της υποβολής προσφορών, έγινε γνωστό πως το Individual Investor Programme (IIP) της χώρας, το οποίο διαχειρίζεται τα έσοδα από την παραχώρηση διαβατηρίων μέσω επενδύσεων, υπέβαλε σχετική προσφορά. Πληροφορίες του InBNews αναφέρουν πως η προσφορά ανήλθε στα 45εκατ. ευρώ περίπου, προκαλώντας όμως εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως τέτοιου είδους επενδύσεις αντίκεινται στον κοινωνικό ρόλο και τους σκοπούς σύστασης του ταμείου. Το πολιτικό κατεστημένο στην χώρα βρέθηκε στη επίκεντρο έντονων επικρίσεων και εσωτερικά αλλά και σε ευρωπαϊκά επίπεδο αρκετές φορές με αποκορύφωμα την πρόσφατη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καουράνα Γκαλίτσια.
Η προσφορά του ΙΙΡ φαίνεται να τυγχάνει και της εύνοιας των αρμόδιων μαλτέζικων Αρχών οι οποίες στις επαφές τους με εκπροσώπους της Λαϊκής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας φέρεται εμμέσως πλην σαφώς να έδειξαν την προτίμηση τους προς συγκεκριμένη πλευρά στην οποία θα περνούσε ο έλεγχος του 49,01%. Ενδεχομένως, γι’ αυτό το λόγο να προωθήθηκε η προσφορά που έκανε το ΙΙΡ ως ένα προσωρινό μέτρο διαχείρισης του ποσοστού και στη συνέχεια πώλησης του.
Αυτό ενδεχομένως που δεν περίμεναν οι εμπλεκόμενοι, ήταν η αιφνίδια προσφορά που υπέβαλε ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Lobard, η ασφαλιστική Global Capital Life η οποία ελέγχει το 5.54%. Προσφορά μάλιστα, που φαίνεται να είναι κατά 8-9 εκατ. ευρώ υψηλότερη από αυτήν του ΙΙΡ και να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία με ικανοποιητικά αποτελέσματα και οικονομική ευχέρεια για καταβολή του ποσού.
Αν και για τους πιστωτές της Λαϊκής και το διαχειριστή της τράπεζας, αυτό είναι μία καλή εξέλιξη, μάλλον δεν ικανοποίησε άλλα συμφέροντα εντός της χώρας τα οποία θα ήθελαν ο έλεγχος των μετοχών να περάσει στο ΙΙΡ.
Την απόκτηση του ποσοστού της Λαϊκής στην τράπεζα, φαίνεται πως επεδίωκε και ο νυν CEO της τράπεζας Joseph Said o οποίος εκτός της θέσης του στην τράπεζα είναι και διευθυντής σε δύο άλλες εταιρείες που κατέχουν μετοχές στη Lombard, στη Safaco και στην First Gemini. Ενδεχομένως να είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που πέρσι τον Απρίλη τέθηκε ενώπιον των μετόχων της τράπεζας ψήφισμα με το οποίο να δικαιούται και η ίδια να συμμετάσχει στη διαδικασία απόκτησης των μετοχών. Δεν αποκλείεται πάντως, η προσφορά του ΙΙΡ να συνδέεται με τις προθέσεις του J. Said για να αποκτήσει τον έλεγχο των μετοχών.