Powered by

ΕΒΕΛ: Όχι στην κατάργηση της οροφής στα τέλη των σκυβάλων

Την έντονη διαφωνία του εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας για τη μεγάλη αύξηση στα τέλη που θα προκύψει από την προωθούμενη απόφαση για κατάργηση των ανώτατων ορίων στην επιβολή τελών σκυβάλων από τις Τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με τα σημερινά δεδομένα ο Δήμος και οι κοινότητες της Λευκωσίας πληρώνουν 8 ευρώ ανά τόνο για την απόρριψη των σκυβάλων τους στον Κοτσιάτη ενώ η μελλοντική παράδοσή τους στον ΧΥΤΥ Κόσιης θα στοιχίζει 36 ευρώ τον τόνο.  Αναμφίβολα το κόστος θα μεταφερθεί στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Λευκωσίας εφόσον τα τέλη που εισπράττονται σήμερα δεν θα αρκούν για να καλυφθούν τα τέλη της υπηρεσίας.

Με βάση τις πρόνοιες του ιδίου νομοσχεδίου, αναφέρεται, καταργούνται οι οροφές για τέλη για τη διατήρηση ή χρήση οποιασδήποτε άλλης οικοδομής χώρου ή άλλου επαγγελματικού υποστατικού για την άσκηση επαγγέλματος και καταργείται το όριο στην καταβολή δικαιωμάτων που  αφορούν στην άσκηση επαγγέλματος εντός των δημοτικών ορίων.

Το ΕΒΕ Λευκωσίας διαφωνεί και θεωρεί απαράδεκτη την κατάργηση των ανωτάτων ορίων επιβολής τελών αφού δίνεται το δικαίωμα στις Τοπικές Αρχές για αυθαίρετες και υπέρμετρες αυξήσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Αντί αυτού εισηγείται την αναθεώρηση των τελών για να μην αφεθεί σε κάθε Δήμο η ευχέρεια να καθορίζει τα τέλη κατά το δοκούν.

Εξ‘ άλλου η πρακτική του πρόσφατου παρελθόντος για τα Δημοτικά τέλη Ακίνητης Ιδιοκτησίας και οι αυθαίρετες χρεώσεις από ορισμένους Δήμους, προστίθεται, καταδεικνύει το λάθος της κατάργησης των ορόφων στα τέλη.

Δειτε Επισης

Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ