ΥΠΟΙΚ: Τρείς οι στρατηγικοί στόχοι για φορολογικές οφειλές
16:54 - 09 Φεβρουαρίου 2018
Η νέα ενιαία πολιτική διαχείρισης φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας που καταρτίστηκε με βάση το στρατηγικό σχεδιασμός για τη διαχείριση οφειλών εδράζεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, σε 3 βασικούς στρατηγικούς στόχους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση προς τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους τρεις στόχους:
1ος Στόχος: Εφαρμογή ενιαίας θεώρησης των οφειλών ανεξάρτητα από το σύστημα φορολογίας από το οποίο προκύπτουν οι φόροι.
2ος Στόχος: Αντιμετώπιση των οφειλετών ανάλογα με το προφίλ συμμόρφωσης που έχουν και επίδειξη ευελιξίας προς όσους έχουν θετικό ιστορικό συμμόρφωσης και φαίνεται ότι έχουν πρόθεση να συμμορφωθούν αλλά αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες.
3ος Στόχος: Εφαρμογή όλων των εργαλείων επιβολής συμμόρφωσης εναντίον όσων φορολογουμένων έχουν αρνητικό ιστορικό συμμόρφωσης και δεν ανταποκρίνονται θετικά στις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Φορολογίας για διακανονισμό των οφειλών τους.
Πάγια πολιτική του Τμήματος Φορολογίας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι να παραχωρεί χρονοδιαγράμματα σταδιακής εξόφλησης σε όσους φορολογουμένους αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες για πλήρη εξόφληση. Η παραχώρηση χρονοδιαγραμμάτων σταδιακής εξόφλησης για φορολογικές οφειλές μέχρι τις 31.12.2015, έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με τον περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών Νόμο του 2017 [Ν.4(1)/2017] όπως αυτός έχει τροποποιηθεί.
Στις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν επιδεικνύουν πρόθεση φορολογικής συμμόρφωσης, μπορούν να εφαρμοστούν οι εξουσίες του Εφόρου Φορολογίας για την είσπραξη οφειλών όπως αυτές περιλαμβάνονται στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του 2014 [Ν.80(Ι)/2014 και Ν.81(Ι)/2014] και αφορούν στην εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη περιουσία ή/και δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιπρόσθετα, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε υπόθεσης το Τμήμα Φορολογίας έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε άσκηση ποινικής δίωξης και έγερση αστικής διαδικασίας.