Χρύσω Τσόκκου: Έτσι θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στον τουρισμό
07:04 - 08 Φεβρουαρίου 2018
Το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές τομές στο κομμάτι του τουρισμού και να εντείνει τις προσπάθειες για μετατροπή του νησιού σε τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στέλνει η Εκτελεστική Διευθύντρια της Tsokkos Hotels, Χρύσω Τσόκκου. Σε συνέντευξη της στο περιοδικό Accountancy Cyprus εκφράζει την αισιοδοξία της ότι και το 2018 θα φέρει μεγάλη εισροή τουριστών στο νησί. «Οι προοπτικές είναι ευοίωνες και τα στοιχεία είναι πολύ ελπιδοφόρα, με δεδομένο το γεγονός ότι τα επίπεδα πληρότητας είναι υψηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψην ότι η τουριστική βιομηχανία είναι πολύ ευαίσθητη και επηρεάζεται εύκολα από εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να καταστεί η Κύπρος τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο, κάτι το οποίο θα αποτελέσει και το κλειδί για την ευημερία του τουρισμού και την οικονομία του τόπου γενικότερα».
«Έτσι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί»
Αν και τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ ελκυστικός τουριστικός προορισμός, κάτι το οποίο μαρτυρούν και οι αριθμοί, εντούτοις η κ. Τσόκκου υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, εάν θέλουμε να παραμείνουμε στον τουριστικό χάρτη και να βελτιώσουμε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, προτείνει σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση:
• Ο τουρισμός θα πρέπει να ορισθεί ως εθνικό θέμα μείζονος σημασίας και η χώρα μας να προωθηθεί ως ολόχρονος τουρισμός.
• Η Κυβέρνηση να προσφέρει κίνητρα και επιδοτήσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και υπηρεσιών.
• Η Κυβέρνηση να προσφέρει ελκυστική και βιώσιμη χρηματοδότηση, ώστε να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από τους Tour Operators.
• Να δοθούν τα ίδια επενδυτικά κίνητρα τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους ξένους επενδυτές.
• Να αναβαθμιστούν οι τουριστικές και ξενοδοχειακές σχολές
• Να προσελκυθούν διεθνώς αναγνωρισμένοι επενδυτές ή εταιρείες στο κομμάτι του τουρισμού
• Να δομηθούν υπηρεσίες μίας στάσης για επενδυτές έτσι ώστε να υπάρχει ένας λογικός χρόνος αναμονής για τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Η κυβέρνηση να επενδύσει περαιτέρω στις δημόσιες υποδομές.
• Είναι απαραίτητο για την Κύπρο να αναπτυχθεί ένα ενοποιημένο σήμα τουρισμού και να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σχέδιο μάρκετινγκ. Να προσφέρονται στους τουρίστες συναρπαστικές εμπειρίες με τοπικά χαρακτηριστικά και να μειωθεί η οπτική ρύπανση.
• Να προσελκυθούν τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα (στο πλαίσιο του ταξιδιού τους στην ΕΕ), η Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία), οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ρωσία
• Να διοριστούν τεχνοκράτες και επαγγελματίες σε δημόσιους οργανισμούς και επιτροπές, οι οποίοι θα βοηθήσουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους σε όλα τα θέματα και τις προκλήσεις που ανακύπτουν.
Αναγκαιότητα το Υφυπουργείο τουρισμού
Η κ. Τσόκκου χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας για την Κύπρο τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ένα νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες ενώπιον της Βουλής. «Ο Τουρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρέπει να ορισθεί ως εθνικό θέμα μείζονος σημασίας. Από τον Υφυπουργό Τουρισμού, υπογράμμισε, περιμένουμε:
• καθιέρωση της Κύπρου ως προορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους
• να διασφαλιστεί η ομαλή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η στενή παρακολούθηση, η συμβολή στην αντιμετώπιση των πιθανών εμποδίων και κυρίως η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα
• να βοηθήσει στην αποτελεσματική μείωση της γραφειοκρατίας
• να καθορίσει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο και σχέδιο υποδομής, ώστε να απολαμβάνουν οι τουρίστες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
• Βελτίωση της συνδεσιμότητας του νησιού
• προσφορά επιδοτήσεων και κινήτρων για την αναβάθμιση και την αναβάθμιση του προϊόντος ξενοδοχειακών μονάδων
• Να παρέχει λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης υπαλλήλων της τουριστικής βιομηχανίας.
Το All inclusive
Ερωτηθείσα για το κατά πόσον το all inclusive έχει θετικά η αρνητικά αποτελέσματα, η κ. Τσόκκου ανέφερε ότι αυτό αποτελεί μια παγκόσμια τάση η οποία γίνεται ισχυρότερη κάθε χρόνο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός για τις διακοπές μπορεί να ελεγχθεί, ειδικά για τις οικογένειες. «Δεν μπορούμε να παγώσουμε ή να ελέγξουμε αυτή την παγκόσμια τάση και είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Προχωρώντας, μετέφερε το στόχο η Κύπρος μέχρι το 2030 να μπορέσει να καταστεί ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός, με 5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων το 40% θα μας επισκέπτεται την περίοδο Νοεμβρίου – Απριλίου. «Όταν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να καθορίσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των συνεπειών του all inclusive ή οποιασδήποτε άλλης τάσης», κατέληξε.
«Να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας»
Ερωτηθείσα για τους λόγους της ραγδαίας ανόδου του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και αν αυτό σχετίζεται με διάφορες αρνητικές συγκυρίες ανταγωνιστικών χωρών, η κ. Τσόκκου ανέφερε ότι αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσαν το κυπριακό τουριστικό ρεύμα. « Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η γνώμη μου είναι ότι η γεωπολιτική κατάσταση των ανταγωνιστών μας ήταν ένας από τους κύριους λόγους της δικής μας τουριστικής ώθησης. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με τη λήψη πολλών μέτρων που θα βοηθήσουν περαιτέρω τον τουριστικό μας κλάδο στο μέλλον», δήλωσε.
Τέλος, παρέθεσε κάποια από τα μέτρα, τα οποία εκτιμά πως θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:
• Η κυβέρνηση πρέπει να βρει ελκυστική και βιώσιμη χρηματοδότηση για να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από τους Tour Operators.
• Κυβερνητικά κίνητρα και επιδοτήσεις για την προσθήκη επιπλέον ποιοτικών υπηρεσιών σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και αναβάθμιση προϊόντων.
• Κυβερνητικοί και δημόσιοι οργανισμοί, που ασχολούνται με ζητήματα που επηρεάζουν τον τουρισμό (άμεσα ή έμμεσα), να διορίσουν επαγγελματίες και τεχνικούς εμπειρογνώμονες σε όλους τους τουριστικούς τομείς.
• Είναι απολύτως απαραίτητο να αναβαθμιστούν οι ξενοδοχειακές και τουριστικές σχολές.
• Το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου ή υποκαταστήματα του να δημιουργηθούν στις καθαρά τουριστικές περιοχές (δηλαδή στην Αμμόχωστο).
• Να αναπτυχθεί ένα υποκατάστημα γνωστού πανεπιστημίου για ξενοδοχειακές σπουδές σε αυτές τις περιοχές,
• Εξουσιοδότηση και πρόσληψη προσωπικού από πανεπιστήμια τρίτων χωρών, ιδίως από τη Ρωσία, για την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της γλώσσας και της επικοινωνίας με τους Ρώσους επισκέπτες. Πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.
• Η απασχόληση (στον κλάδο) όλο το χρόνο θα προσελκύσει ταλέντα στον κλάδο των ξενοδοχείων.
• Όπως προαναφέρθηκε, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και η ευθύνη μας να μετατρέψουμε τους καλεσμένους του τρέχοντος έτους σε επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις.