Powered by

Βρετανία: Επί τάπητος η μελλοντική σχέση με ΕΕ

Τις επιδιώξεις της Βρετανίας αναφορικά με τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ θα συζητήσει το μικρό εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί με χαρτοφυλάκια που επηρεάζονται από το Brexit.


Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι η βρετανική πλευρά θα προκρίνει μία συμφωνία κατά την οποία το Λονδίνο θα αποκλίνει από μία σειρά κανονισμών της ΕΕ αμέσως μετά από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Οι κανονισμοί αυτοί θα αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις, που σήμερα καθορίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εμπορική πολιτική.
 
Η συμφωνία που θα επιδιώξει η Βρετανία θα ορίζει επίσης ότι θα διατηρεί το δικαίωμα κανονιστικής απόκλισης από άλλους τομείς πολιτικής σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Οι όροι αυτοί θα συζητηθούν μεν σήμερα, αλλά η οριστική έγκρισή τους ως επίσημη βρετανική θέση αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, παρά τις πιέσεις από την Κομισιόν που έχει προειδοποιήσει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
 
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται, πάντως, ότι αυτή είναι η αρχική θέση της βρετανικής πλευράς και ότι οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα καθοριστούν μέσα από τις συζητήσεις με την ΕΕ.
 
Την Τετάρτη το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Brexit συζήτησε τη θέση του Λονδίνου στα θέματα της μελλοντικής μεταναστευτικής πολιτικής και των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία.
 
Ο σύμβουλος της Πρωθυπουργού Μέι για θέματα Brexit, Όλι Ρόμπινς φέρεται να παρουσίασε στους υπουργούς δύο πιθανές εκδοχές για το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα της χώρας. Οι υπουργοί εκδήλωσαν την προτίμησή τους για την πρόταση που δεν προβλέπει προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών από την ΕΕ έναντι μεταναστών από τρίτες χώρες, με το σκεπτικό ότι αυτές οι τρίτες χώρες θα έθεταν ως προϋπόθεση για μία νέα διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία την ίδια προνομιακή μεταχείριση για τους πολίτες τους.
 
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία, οι Βρετανοί υπουργοί δεν κατέληξαν σε οριστική θέση, συμφωνώντας ότι χρειάζεται περισσότερη σκέψη επί του περίπλοκου αυτού ζητήματος.
 
Σημειώνεται ότι ο Όλι Ρόμπινς θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης επί της μελλοντικής σχέσης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη