CCS:Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (CCS) αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και αποστολή του είναι η αναβάθμιση και η προβολή της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Κύπρο. Με τα μέλη του να απαριθμούν σήμερα πέραν των 1000 επαγγελματιών και φοιτητών του κλάδου, διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον επαγγελματικό τομέα, αναλαμβάνοντας σειρά δράσεων με στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη του πληθυσμού από τις πολύ νεαρές ηλικίες, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, Κώστας Αγρότης.
 
Aνοδικά κινείται η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία IDC για λογαριασμό του CCS και καλύπτει το έτος 2017.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Αγρότης, αύξηση καταγράφεται στη χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud), κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο προς την επιλογή λύσεων everything as a service. Μάλιστα, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, που παραδοσιακά ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού, άρχισαν να επενδύουν παράλληλα και στην πώληση προϊόντων cloud, ενώ νέες επιχειρήσεις εστιάζουν στη δημιουργία τέτοιας υποδομής στην Κύπρο, παρέχοντας ανάλογες υπηρεσίες και στο εξωτερικό, ανταγωνιζόμενες έτσι μεγάλους διεθνείς παρόχους.
 
Σύγχρονο οικοσύστημα λύσεων
Αυξητική τάση παρατηρείται, επίσης, στον τομέα της ασφάλειας και του cybersecurity, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις δημόσιες και ιδιωτικές, μια τάση που έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό οικοσύστημα λύσεων. Σημαντική άνοδος σημειώνεται και στην επένδυση σε λύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation), κυρίως από μεγάλους οργανισμούς δημόσιους και ιδιωτικούς και ειδικότερα τράπεζες. Το γεγονός οφείλεται στο ότι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι το κοινό έχει σήμερα αυξημένες απαιτήσεις, σε σχέση με την παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών, άμεσα και με ασφάλεια μέσω του διαδικτύου. Άλλο τεχνολογικό  πεδίο ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων σήμερα, σημειώνει ο κ. Αγρότης, είναι η διερεύνηση της χρήσης των blockchain, κυρίως από τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τεχνολογίες αυτές αυξάνουν την ασφάλεια των συναλλαγών μέσω του διαδικτύου και προσφέρουν ταυτόχρονα την ευκαιρία δημιουργίας νέων προϊόντων για τους πελάτες.
 
Νέες γνώσεις και εξοπλισμός
Όλες οι σύγχρονες λύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, προϋποθέτουν ότι οι χρήστες πρέπει να διαθέτουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφών εργαλείων, καθώς και χρήσης του διαδικτύου επιπέδου της διεθνούς πιστοποίησης ECDL. Παράλληλα, το προσωπικό που τις χειρίζεται πρέπει να έχει εξειδικευμένη κατάρτιση, ενώ όπου χρειάζεται πρέπει να έχει και τις αναγκαίες πιστοποιήσεις. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η επένδυση σε νέο εξοπλισμό. Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις, που δεν επένδυαν στην αγορά νέου εξοπλισμού (hardware και software), λόγω της κρίσης των τελευταίων χρόνων, υπολογίζεται ότι αρχίσαν να αντικαθιστούν τους πεπαλαιωμένους υπολογιστές με νέας γενιάς, οι οποίοι είναι πιο αποδοτικοί και οικονομικοί. Επίσης εκτιμάται άνοδος στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού για κάλυψη των αναγκών μεγάλων οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά τους μικροϋπολογιστές ήδη διαφαίνεται άνοδος στη ζήτηση φορητών και tablet, λόγω των όλο και πιο συχνών μετακινήσεων του προσωπικού εταιρειών ή ακόμη και της εργασίας τους από το σπίτι.
 
Η τεχνολογική Κύπρος
Από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την κοινωνία της πληροφορίας, που έχουν περιληφθεί στην έκθεση για το 2018, διαφάνηκε πώς βρισκόμαστε, κατά γενική ομολογία, σε ένα καλό επίπεδο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Αγρότης. Όσον αφορά στα ποσοστά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με σύνδεση στο διαδίκτυο, αυτά διαμορφώνονται σε 96% και 80% αντίστοιχα στην Κύπρο. Παράλληλα, στη χρήση διαδικτύου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών online η χώρα μας υστερεί. Ο μέσος όρος της ΕΕ σχετικά είναι 50%, ενώ της Κύπρου 25%. Οι αντίστοιχοι δείκτες για τις επιχειρήσεις είναι 18%, έναντι 12%, περίπου, που ισχύει στην ΕΕ. Το όλο οικοσύστημα κάπου χωλαίνει και όπως είναι ξεκάθαρο υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης, για να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο ως χώρα, τονίζει ο κ. Αγρότης. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ιδιωτικός τομέας έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει και ειδικότερα οι τράπεζες.Καίριο πεδίο για να προχωρήσουμε είναι να τεθεί ως προτεραιότητα όλων των οργανισμών η επένδυση σε λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού για τα επόμενα ένα με δυο χρόνια.
 
Εθνικός φορέας πιστοποίησης

Στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων αποστολή του CCS είναι η αναβάθμιση και η προβολή της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών στην Κύπρο. Επίσης διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον επαγγελματικό τομέα και προωθεί καίρια ζητήματα του κλάδου, ιδιαίτερα στους τομείς του ψηφιακού αλφαβητισμού, των επαγγελματικών δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της έρευνας. Εκπροσωπώντας σήμερα περισσότερα από 1000 μέλη, επαγγελματίες και φοιτητές, ο CCS αποτελεί τον εθνικό φορέα του προγράμματος πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής ECDL που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Επιπλέον, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς, τη στήριξη ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών και τη συνεισφορά πολύτιμων εθελοντών κι επιτροπών, αναλαμβάνει δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται προς όφελος των επαγγελματιών του κλάδου, στοχεύοντας σε νέους, γονείς, άνεργους, εργοδότες και εργοδοτούμενους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και φίλους της πληροφορικής.
 
Προτεραιότητες και επιδιώξεις
Έχοντας μια ιδιαίτερα ενεργή δράση, προτεραιότητα του CCS είναι η πρόσβαση και η συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων - ΑΜΕΑ, μειονοτήτων, γυναικών κτλ. - στην ψηφιακή εξέλιξη του τόπου. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη και την προώθηση υψηλών προτύπων ποιότητας ανάμεσα στους επαγγελματίες του ICT. Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τις ευοίωνες προβλέψεις για τη συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης των θέσεων εργασίας στον κλάδο του ICT, ο σύνδεσμος έθεσε ως επιδίωξή του για το επόμενο διάστημα την προσέλκυση περισσότερων νέων σε επαγγέλματα του κλάδου και την ενίσχυση των απαραίτητων γι’ αυτούς εφοδίων.
 
Αποκλειστικά για νέους
Ειδικά για νέους ο CCS διοργανώνει ετήσιους παγκύπριους διαγωνισμούς, από τους οποίους προκύπτουν και οι νικήτριες ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνει την ολυμπιάδα πληροφορικής και τον διαγωνισμό αλγοριθμικής σκέψης Bebras. Ακόμα, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη αρχή ψηφιακής ασφάλειας προωθεί διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας, του οποίου οι νικητές συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC. Επίσης, υπό την αιγίδα του θεσμού του ψηφιακού πρωταθλητή και με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας, ο CCS διοργανώνει τον διαγωνισμό ρομποτικής, Robotex, όπου φέτος συμμετείχαν 871 μαθητές, φοιτητές και ενήλικες, ενώ τον Σεπτέμβριο, στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου, βραβεύτηκαν οι 125 νικητές που θα ταξιδέψουν στην Εσθονία για τον παγκόσμιο διαγωνισμό Robotex.
 
 

Δειτε Επισης

SAP CYPRUS LTD
PCS ΑΕ: Προηγμένες λύσεις αυτοματοποίησης
ORACLE CYPRUS SOLUTIONS: Λύσεις καινοτομίας
ODYSSEY: Επικέντρωση στην κυβερνοασφάλεια
KPMG LIMITED: Επενδύοντας στις καινοτόμες τεχνολογίες
GCC COMPUTERS:O ψηφιακός συνεργάτης των επιχειρήσεων
FOURTH GL PRODATA LTD: Η δύναμη στους ανθρώπους της
ESET CYPRUS: Cybersecurity Specialists
DEXTERITY SOLUTIONS LTD: Λύσεις διεθνούς κύρους
DIGICOM LTD: We protect your computers –We protect your business!