Κινέζικη κατασκοπία μέσω κυπριακού ΥΠΕΞ;

Έρευνες πραγματοποιεί η ΕΕ σχετικά με μια τεράστια κυβερνοεπίθεση σε «διπλωματικά καλώδια» της, από μια κινεζική ομάδα, αναβιώνοντας έτσι τους φόβους για τα τρωτά σημεία στα συστήματα δεδομένων των 28 χωρών-μελών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, oι χάκερ που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας χρησιμοποίησαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ως σημείο εισόδου για να διενεργήσουν κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για αρκετά χρόνια σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας που προέβη στις σχετικές αποκαλύψεις.

Οι σχετικές αποκαλύψεις προκαλούν αμηχανία στην ΕΕ, ιδιαίτερα σε μια εποχή αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν αδύναμους δεσμούς στα πληροφοριακά και οικονομικά δίκτυα.

Η γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι "διερευνά ενεργά" τους ισχυρισμούς για "πιθανή διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών". "Η Γραμματεία του Συμβουλίου θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληροφορικής της," πρόσθεσε.

Σε μια εκστρατεία το 2015, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερες από εκατό οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών Coreu της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Area 1 Security.

Η Area 1 ανέφερε ότι οι χάκερ είχαν αρχικά πρόσβαση στο σύστημα χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές ηλεκτρονικού "ψαρέματος", στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο σε άτομα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

4ο CITEA Digital Cyprus Conference: Η τεχνολογία ως επιταχυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης (video)
Στους δωρητές του TechIsland η BrainRocket-Βασικός παίχτης στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας της Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λευκωσία το 4ο CITEA Digital Cyprus Conference (pics)
Bcentriqe.ai: Στρατηγική επέκταση στην Κύπρο για την εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley-Φέρνει πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
Η αξιοποίηση των big data από τις επιχειρήσεις...Πώς και γιατί μπορούν να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα
Η τεχνολογία ως εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για αναδιαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη
Λευτέρης Γαροφαλάκης: «Η ασφάλεια δεν είναι αυτοσκοπός»-Το AI και η μετάβαση στα Windows 11
Khaliq Khan: Γιατί το ΑΙ μεταμορφώνει την έννοια της αξίας στους οργανισμούς
Mark Oost: Tα πραγματικά οφέλη των AI agents και της GenAI