Συνήλθε η Διυπουργική Επιτροπή για μετακίνηση πετρελαιοειδών από Λάρνακα

Με στόχο τον συντονισμό και την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, υγραερίου και ασφάλτου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί, συνήλθε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στην πρώτη της συνεδρία η Διυπουργική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρία συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών, «οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειες που έγιναν για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και για ζητήματα, που προέκυψαν και δυσχεραίνουν το έργο της μετακίνησης και χρήζουν επίλυσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για το θέμα των υγρών καυσίμων, δύο εταιρείες, αφού εξασφάλισαν τις σχετικές άδειες, άρχισαν, με βάση τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, κατασκευαστικές εργασίες, είτε για επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων τους, είτε για κατασκευή νέων. Στη συνεδρία έγινε αναφορά και για θέματα που χρήζουν περαιτέρω χειρισμού εκ μέρους μίας εταιρείας για την Έκθεση Ασφάλειας για θέματα SEVESO, στα οποία η εταιρεία θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα».
 
Προστίθεται ότι «οι άλλες δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των υγρών καυσίμων έχουν επιλέξει ενδιάμεση λύση («φιλοξενία» σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών) και αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση και υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών».
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών «για τις εγκαταστάσεις υγραερίου, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για αδειοδοτήσεις των τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου ο τελικός σχηματισμός της κοινοπραξίας. Ο Δήμος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις των εταιρειών δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα».
 
Στη συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής «συζητήθηκε και το θέμα  της έκδοσης άδειας, εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου, για κατασκευή του αγκυροβολίου, στις τέσσερις εταιρείες που έχουν αιτηθεί και καθορίστηκαν συγκεκριμένες αρχές και όροι τους οποίους το κράτος θα πρέπει να επιβάλει για δίκαιη και σωστή χρήση του αγκυροβολίου».

Οσον αφορά το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, το οποίο για τις εγκαταστάσεις των υγρών καυσίμων έληξε από την 1 Μαρτίου 2018 «η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε, αφού αξιολογηθούν και κριθούν ικανοποιητικές οι ενέργειες των εταιρειών που με βάση τα χρονοδιαγράμματα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, να ανανεωθεί για 3 μήνες».

Αναφορικά με το Σχέδιο Περιοχής στη Λάρνακα, «το οποίο έχει καθυστερήσει σε σχέση με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου, στη συνεδρία έγινε ενημέρωση ότι, αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις και διαδικασίες, αναμένεται τις επόμενες μέρες με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η έκδοση σχετικού διατάγματος και η δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν την τελική δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί πως με σωστή δουλειά και έλεγχο από την καθοδηγητική και Διυπουργική Επιτροπή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για υλοποίηση των δύο χρονοδιαγραμμάτων. Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου, νοουμένου ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους».
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο «θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται. Αναλόγως των εξελίξεων, ο Δήμος Λάρνακας προτίθεται να συγκαλέσει νέα Πανδημοτική συγκέντρωση ή όποια άλλη δράση κρίνει αναγκαία για ενημέρωση ή/και κινητοποίηση των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νορβηγία: Νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών
Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
ExxonMobil: Ετοιμάζει mega deal με την Τουρκία
Τερματικό: Κόλλησε η κατασκευή της προβλήτας, ανησυχεί η Κυβέρνηση-Πού βρίσκεται το «Προμηθέας»
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως