Youssef A. Nasr: Σωστή επιλογή η εξαγορά της ΣΚΤ

Ως μια από τις πιο δύσκολες στρατηγικές αποφάσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζει την κίνηση για εξαγορά των «καλών» περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Youssef A. Nasr. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD  ο κ. Nasr μοιράζεται τις σκέψεις του για την απόκτηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, καθώς και τις προσδοκίες του για τη νέα, μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά μέρους της ΣΚΤ, ο κ. Nasr υπογραμμίζει πως η κίνηση αυτή θα επιλύσει όλα τα στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Τράπεζα, «τα οποία περιλαμβάνουν τεράστιες επιβαρύνσεις από τις κανονιστικές δαπάνες και δεν της διδόταν η ευκαιρία να διακριθεί στην αγορά ως τράπεζα "go-to". Τη δεδομένη στιγμή, η τράπεζα ήταν πολύ επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία ήταν πολύ ελκυστική. Πιστεύω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σωστή απόφαση και τώρα εναπόκειται σε εμάς να την εκτελέσουμε».

Εποπτικός έλεγχος
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας σημειώνει ότι υπάρχουν δύο πτυχές: η μία αφορά την έκταση του ελέγχου και η άλλη το κόστος της συμμόρφωσης, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του ιδρύματος. «Αν διοικώ μια τράπεζα με κεφάλαια αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με 300.000 υπαλλήλους, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ζητήσουν ό, τι θέλουν και εγώ μπορώ να βρω τους απαραίτητους πόρους και τους ανθρώπους για να τα διαχειριστώ. Αλλά αν είμαι η παλιά Ελληνική Τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1.500 υπαλλήλους, το οικονομικό βάρος είναι βαρύ. Θέλουν να με βγάλουν από την επιχείρηση; Σε ορισμένες χώρες, οι κανονισμοί χρησιμοποιήθηκαν για να αναγκάσουν την ενοποίηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα αν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να επικεντρωθεί η τραπεζική δραστηριότητα σε λίγους «γίγαντες». Στις περισσότερες χώρες, η ύπαρξη δύο ή τριών τραπεζικών ιδρυμάτων θεωρείται υπερβολικά μονοπωλιακό καθεστώς, αλλά αν έχετε 120 τράπεζες (όπως στο παρελθόν η χώρα καταγωγής μου ο Λίβανος, μια χώρα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων), δεν έχει και πάλι νόημα».

Συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα
Στο ερώτημα κατά πόσον αναμένει να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, ο κ. Nasr αναφέρει πως από καθαρά οικονομικής άποψης θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει νόημα για μια χώρα τους ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, με ΑΕΠ τα €20 εκατ. να διαθέτει 11 τράπεζες, όταν ο Καναδάς, μια χώρα 35 εκατομμυρίων ανθρώπων και ΑΕΠ τα 1,7 τρισ. Δολάρια έχει έξι ή η Αυστραλία με 30 εκατομμύρια ανθρώπους έχει πέντε κύριες τράπεζες; «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (60 εκατομμύρια άτομα) κυριαρχείται από πέντε τράπεζες. Υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για την πολιτική απόφαση να δημιουργηθεί μια εμφάνιση περισσότερου ανταγωνισμού, αλλά οι αριθμοί δεν έχουν νόημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το όραμα για την Ελληνική τα επόμενα χρόνια
«Η Ελληνική Τράπεζα έχει πλέον μισό εκατομμύριο λιανικούς πελάτες, που είναι ο μισός πληθυσμός. Θέλουμε να γίνουμε ο νούμερο ένα οργανισμός εξυπηρέτησης πελατών με τα νούμερο ένα προϊόντα. Επίσης, πολύ πιθανόν να είμαστε η μεγαλύτερη τράπεζα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, για μένα, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος. Είμαι κατά κύριο λόγο πελατοκεντρικό άτομο. Μπορεί να έχω ένα επιστημονικό, μαθηματικό και οικονομικό υπόβαθρο αλλά, για μένα, απλά πράγματα όπως η εξυπηρέτηση των πελατών και ο σεβασμός των πελατών έρχονται πρώτα. Είμαι επίσης πιστός σε ένα ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό. Αν και δεν είμαι εκτελεστικός, δεν έχω άμεση επιρροή σε κανένα από αυτά τα πεδία - η ευθύνη μου είναι προς τους μετόχους της τράπεζας - αλλά αυτό που λέω στα στελέχη είναι ότι εάν έχουν ευτυχείς πελάτες και ευτυχείς υπαλλήλους, θα έχουν ευτυχισμένους τους μετόχους. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό και μερικοί άνθρωποι πιθανότατα θα με αποκαλούν αφελή. Έχω μετατρέψει τράπεζες που αντιμετωπίζονταν κατά μέσον όρο στους κορυφαίους οργανισμούς εξυπηρέτησης πελατών και έχω ανεβάσει τα επίπεδα ικανοποίησης των υπαλλήλων, οπότε γνωρίζω τι είναι εφικτό. Το έχω δει για τον εαυτό μου και, όσον αφορά το ρόλο μου ως Προέδρου, μπορώ να σας πω ότι κάνει μια διαφορά στην τιμή της μετοχής. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου για την Ελληνική Τράπεζα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο περιοδικό GOLD τεύχος Οκτωβρίου

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα