Κύπρος: Οι κοινωνικές παροχές μείωσαν την φτώχια κατά 36%

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ανακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος επικεντρώνεται στην ισότητα ευκαιριών και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δίκαιες συνθήκες εργασίας και κοινωνικής προστασίας και ένταξης. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για να τιμήσει αυτή την επέτειο εξετάζει τον βαθμό στον οποίο οι κοινωνικές παροχές, όπως το ανεργιακό επίδομα και τα επιδόματα στέγασης, μειώνουν τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια.

Εκτιμάται ότι το 2017 οι κοινωνικές παροχές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου ένα τρίτο (32,4%) του αριθμού των ατόμων που ταξινομούνται στο όριο της φτώχειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εκτός από το 2013, ο αριθμός αυτός μειώνεται χρόνο με τον χρόνο από το 2010, όταν το ποσοστό ανερχόταν στο 36,8%. Οι συντάξεις δεν θεωρούνται κοινωνικές παροχές.

Σημειώνεται πως ο βαθμός στον οποίο οι κοινωνικές παροχές μειώνουν τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ποικίλλει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το 2017 υπήρχαν δύο κράτη μέλη όπου ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ λόγω κοινωνικών παροχών: η Φινλανδία (μείωση κατά 57%) και η Δανία (51%). Σε εννέα κράτη μέλη η μείωση ήταν κάτω από 25%, και από αυτές οι μικρότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (16%) και στη Ρουμανία (17%).

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι κοινωνικές παροχές του κράτους συνέβαλαν το 2017 ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στο όριο φτώχιας κατά 35,92%, ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το 2014 οι κοινωνικές παροχές συνέβαλαν ώστε ο εν λόγω αριθμός να μειωθεί κατά 41,46%.
 

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία