Observer: Πιέζονται οι παραγωγοί χαλλουμιού λόγω μεγάλης ζήτησης

Σε ανησυχίες για τη δυνατότητα των Κυπρίων παραγωγών να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για χαλλούμι, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Observer.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοφανή παγκόσμια δημοφιλία» του ημίσκληρου κυπριακού τυριού, που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή κυπριακών γαλακτοκομικών στην Κίνα, όπου η μεσαία τάξη φέρεται να έχει λατρέψει το χαλλούμι.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο ανησυχούν για το κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Ένας εξ αυτών, από τη Λάρνακα, δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήδη είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Αυστραλίας. «Αν το μάθουν και οι Κινέζοι, θα γίνει αδύνατο να προλαβαίνουμε τις παραγγελίες», σημειώνει ο ίδιος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τρόπο αμφιλεγόμενο οι κανονισμοί για την παρασκευή χαλλουμιού στην Κύπρο άλλαξαν ώστε να επιτρέπεται η αύξηση της αναλογίας του αγελαδινού γάλακτος στην πρόσμειξη από 50% σε 80%. Αξιωματούχος του κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου δηλώνει πως δεν έχουν όλοι αρκετά πρόβατα και κατσίκες, το γάλα των οποίων απαιτείται για το χαλλούμι. 

Κτηνοτρόφος προσθέτει ότι γενικά δεν υπάρχει αρκετό γάλα, λέγοντας ότι έχει υποχρεωθεί να εισαγάγει γάλα από την Ιταλία και τη Δανία. Σημειώνει ότι στη ζέστη του καλοκαιριού τα ζωντανά κατεβάζουν πολύ λίγο γάλα, καθώς δεΝ θέλουν καν να τρώνε.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε αναφέρθηκαν ελλείψεις χαλουμιού στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το τυρί μετά από την κυπριακή. Αποτέλεσμα ήταν η αποστολή «έκτακτων προμηθειών» χαλουμιού από Κύπριο παραγωγό.

Αναφέρεται επίσης ότι μεγάλη αλυσίδα βρετανικής υπεραγοράς κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 24% το 2017, καθώς και ότι το χαλούμι σερβίρεται πλέον από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food της Βρετανίας.

Τη μεγάλη προοπτική του χαλουμιού στην Αυστραλία επισημαίνει και ο άνθρωπος που διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα φεστιβάλ χαλλουμιού στη Μελβούρνη.

Ο Observer επισημαίνει ωστόσο ότι κτηνοτρόφοι σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσπαθήσει να παρασκευάσουν τη δική τους εκδοχή του τυριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση, που προσπαθεί ξανά να εγγράψει το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης προέλευσης, να προσλάβει ομάδα διεθνών ελεγκτών.

Όπως εξηγεί στον Observer αξιωματούχους του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, κάθε φορά που εντοπίζεται διεθνής παραβίαση των περιορισμών στην παρασκευή χαλουμιού εκτός Κύπρου λαμβάνεται η ενδεδειγμένη δράση σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είχαν πει ότι θα βοηθούσαν τους Κύπριους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ένας άλλος κτηνοτρόφος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι πως θα ξεκινήσει καλά: «Όταν έρχεται ο χειμώνας, τα ζώα μας παράγουν πολύ περισσότερο γάλα. Θέλουμε να κάνουμε ευτυχισμένους όσους αγαπάνε το χαλλούμι παντού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μήνυμα Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων-«Να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα για τις τιμές»
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Ετήσια αύξηση στην αξία κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο και στα οχήματα το α΄ τρίμηνο
Προετοιμάζουν το έδαφος για απότομη αύξηση των τιμών καυσίμων οι πρατηριούχοι-«Απλώς ακολουθούμε τις τιμές»
Θέλουν να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα η Μακαρίου και ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Wolt+ Weeks: Εκπτώσεις μέχρι το 50% στο Wolt market και το 40% σε επιλεγμένα εστιατόρια μέχρι τις 29 Ιουνίου
M. Αντωνίου: Γιατί το «e-kalathi» δεν οδηγεί στη φθηνότερη υπεραγορά-Η ατυχής επιλογή προϊόντων και η πρώτη αποτίμηση
Συμφόρηση απόψεων για το άνοιγμα της Μακαρίου...«Πρέπει να είναι προορισμός και όχι κέντρο διέλευσης»
Α. Χατζηαδάμου: Δυσμενής διάκριση η μη συμμετοχή καταστημάτων που λειτουργούν ως υπεραγορές στο e-kalathi
Με ειδοποίηση πτώσης τιμής το «e-kalathi»... Η επίσημη πρώτη και ο οδηγός χρήσης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα