Ψηλά κτήρια: Οι προκλήσεις, τα παραδείγματα προς αποφυγή και οι μηχανικοί
06:55 - 29 Οκτωβρίου 2018
Την ανάγκη ειδικού στη μηχανική πρόσοψης, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ποικίλα θέματα κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ψηλού κτηρίου τόνισε ο Façade Engineer, CEO της Cavazos Facades Ltd, Jaime Cavazos.
Διαβάστε ακόμα: Τα ακριβά ακίνητα των τραπεζών
Στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτηρίων, ανέφερε ότι ανάμεσα στα ζητήματα που προκύπτουν είναι η ασφάλεια, η άνεση, ο θόρυβος, οι άνεμοι, η πυρασφάλεια, η θερμομόνωση και η ηχομόνωση.
Σημειώνοντας ότι η ανάγκη ειδικού μηχανικού πρόσοψης δημιουργήθηκε 20 χρόνια από την κατασκευή πολυώροφων κτηρίων, επεσήμανε ότι για λόγους πυρασφάλειας απαιτούνται φράγματα πυρκαγιάς σε αεριζόμενες προσόψεις, ενώ οι δομές και οι υποδομές των κτηρίων πρέπει να είναι ανθεκτικές σε υψηλές πιέσεις από ανέμους.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση των κατοίκων όσον αφορά τη θερμοκρασία και την ακουστική του κτηρίου.
Τα κακά παραδείγματα του εξωτερικού
Τα παραδείγματα πύργων που ανεγέρθηκαν στο εξωτερικό και οδήγησαν ακόμα και στο θάνατο έφερε ο Jaime Cavazos.
Πιο γνωστή είναι η πυρκαγιά στο κτήριο 24 ορόφων, Grenfell Tower του Λονδίνου. Έπειτα από αυτή την τραγωδία νέες νομοθεσίες και κανονισμοί έχουν θεσπιστεί, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πυρασφάλειας όσον αφορά τους ουρανοξύστες.
Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι ακόμα η έρευνα για την αποτυχημένη επένδυση του εξαώροφου κτηρίου της Εισαγγελίας στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, έργο το οποίο δεν διέθετε μηχανικό προσόψεως, αλλά μόνο εργολάβο προσόψεως.
Ένα ακόμα αποτυχημένο παράδειγμα ήταν ο πύργος 33 ορόφων, Murano Towers, στο Τορόντο του Καναδά, με τα σπασμένα γυάλινα κιγκλιδώματα, τα οποία δεν αποδείχθηκαν ανθεκτικά.
Κοινοπραξίες και διαμοιρασμός δουλειάς
Από την πλευρά του ο Civil, Structural and Metallurgy Engineer της Muskita Aluminium Industries, Βελισσάριος Δημητρίου, μιλώντας στο Συνέδριο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτηρίων, αναφερόμενος στις προκλήσεις για τα ψηλά κτήρια, τόνισε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες του νησιού, τόσο κατά την σχεδίαση όσο και κατά την επιλογή των συστημάτων για το κέλυφος του κτιρίου, όπως επίσης το μέγεθος, ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό των κατασκευαστών.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τα συστήματα αλουμινίου στα πολύ ψηλά κτήρια ως επί το πλείστο χρειάζονται ενίσχυση των προφίλ, βάσει στατιστικής μελέτης, είτε με πρόσθετες λάμες είτε με χειρολαβές.
Οι αρχιτέκτονες σε συνεργασία με τους μηχανικούς καλούνται να προδιαγράφουν τα σωστά συστήματα για κάθε έργο, βάση μελέτης (υαλοπετάσματα, συρόμενα/ανοιγόμενα συστήματα, βάσεις κάγκελων με γυαλί).
Αναφερόμενος στους τομείς που χρήζουν βελτίωσης, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη πείρα στην τοποθέτηση συστημάτων αλουμινίου, ειδικά υαλοπετασμάτων σε ψηλά κτήρια στην Κύπρο (σκαλωσιές, γερανοί, μηχανήματα για την τοποθέτηση υαλοπινάκων από την μέσα μεριά).
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κοινοπραξιών και διαμοιρασμού της δουλειάς, σημειώνοντας ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος για να γίνουν όλα τα συστήματα ενός πύργου από την ίδια κατασκευαστική εταιρεία.
Σχεδιάζοντας τα κτήρια του μέλλοντος
Την ανάγκη τεκμηρίωσης πραγματικών συνθηκών λειτουργίας ενός κτηρίου επεσήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Θεοδσίου.
Όπως είπε, θα πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε τί είναι σημαντικό και τί όχι, σύμφωνα με τα δικά μας κτήρια και τις ανάγκες τους στο κλίμα που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι επαγγελματίες του χώρου χρειάζονται διαρκή ενημέρωση, όχι μόνο σε θέματα νομοθεσίας αλλά και σε θέματα ουσίας, καλώντας «να βλέπουμε πιο πέρα από κάθε προσωρινό κτηριακό κανονισμό». Εξήγησε επίσης ότι ο κλάδος των κτηρίων δεν έχει μόνο τεχνικό, αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, «ένα κτήριο αποτελεί επέμβαση, η οποία είναι 'καταδικασμένη' να ζήσει περισσότερο από εμάς και να επιβαρύνει για πάρα πολλά χρόνια το περιβάλλον».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι οι γνώσεις και τα εργαλεία για την ενεργειακή απόδοση βασίζονται στην εμπειρία του παρελθόντος, με υπολογισμούς που βασίζονται σε αξιόπιστα κλιματικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ακόμη και πριν από 20 έτη.
«Με τα εν λόγω δεδομένα προβλέπουμε τη συμπεριφορά του νέου κτηρίου έως το 2050-2070», είπε σχετικά.