Αναστασιάδης: Στόχος η έρευνα και καινοτομία να φτάσουν το 1,5% του ΑΕΠ

Στόχος μας, μέσω δράσεων που ήδη υλοποιούμε και αυτών που θα υλοποιήσουμε και μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όπως την επόμενη πενταετία η επένδυση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των διδακτορικών φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας θα λειτουργήσει ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής.
 
Παράλληλά, είπε, ένας εξίσου σημαντικός θεσμός του οποίου έχει αποφασιστεί η σύσταση είναι αυτός του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief-Scientist), που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό φορέα προώθησης της έρευνας σε εθνικό επίπεδο. Τα καθήκοντα αναλαμβάνει ο Κυριάκος Κόκκινος, Επίτροπος και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου».
 
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «το πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουμε δημιουργήσει για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, κρίνεται ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), για να διοχετεύεται η ακαδημαϊκή έρευνα στην αγορά, ενώ σχεδιάζεται η παροχή της δυνατότητας εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
 
Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την πενταετία περιλαμβάνεται:
α) η θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων clusters,
 
β) η προώθηση της κατοχύρωσης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd- Funding, 
 
γ) η παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από τον ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών,
 
δ) η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή πρωτοβουλία που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση να αναλάβει, διαδραματίζοντας συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο.
 
Όπως είπε, το έναυσμα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ινστιτούτο Κύπρου.
 
«Η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας, ανταποκρίνεται στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής δράσης που έχουμε υποβάλει με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή με πρωτοποριακή σχετική έρευνα και έχοντας δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό διεθνές επιστημονικό δίκτυο.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ