Powered by

Γιατί η Βρετανία επέλεξε τα διαβατήριά της μετά το Brexit να είναι μπλε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που παραμένουν άγνωστα γύρω από το μέλλον της Βρετανίας, από τότε που ο πληθυσμός της ψήφισε υπέρ του Brexit – δηλαδή υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα, όμως, πράγμα έγινε πλέον γνωστό: το χρώμα των βρετανικών διαβατηρίων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το μπορντό χρώμα και να υιοθετήσει το μπλε – το χρώμα που είχαν κάποτε στο παρελθόν τα βρετανικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May, υποστηρικτής του Brexit, περιέγραψε το νέο χρώμα ως μια «έκφραση της ανεξαρτησίας μας».

«Το διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έκφραση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας – συμβολίζει την ιδιότητα του πολίτη ενός υπερήφανου, μεγάλου έθνους», έγραψε σε tweet της. «Γι’ αυτό κι ανακοινώσαμε ότι το εμβληματικό μπλε διαβατήριο θα επιστρέψει αφότου φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019».

Το χρώμα του διαβατηρίου είναι ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά κι ένα ζήτημα που αφορά την εθνική ταυτότητα. Τέσσερα χρώματα είναι διαθέσιμα στα κράτη του πλανήτη: κόκκινο, μπλε, πράσινο και μαύρο.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν το κόκκινο χρώμα για τα διαβατήριά τους, ενώ τα ισλαμικά κράτη συνήθως προτιμούν το πράσινο. Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει το μπλε εδώ και δεκαετίες, αλλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα τα αμερικανικά ταξιδιωτικά έγγραφα εκδόθηκαν και στα τέσσερα χρώματα.

Τα μπορντό διαβατήρια της Βρετανίας εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1988.

Η χώρα θα αρχίσει να εκδίδει τα νέα διαβατήρια τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εφτά μήνες μετά από την ημερομηνία που η χώρα σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα