ΥΠΟΙΚ: Επιτυχημένο το Σχέδιο τραπεζών με την ΕΤΕπ για μικρομεσαίους
14:17 - 10 Ιανουαρίου 2018
Σε μια τριετία, έχουν χορηγηθεί 269 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν οδηγήσει σε 340 νέες επενδύσεις συνολικής αξίας 440 εκ. Υπήρξε συμβολή στην μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Έχουν δημιουργηθεί 821 νέες θέσεις εργασίας. Και υπολογίζεται άμεση συνεισφορά στον ρυθμό ανάπτυξης ύψους 0.28% το 2015 και 0.46% για το 2016.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, χάρης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη Ελληνική και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αναφορικά με το σχέδιο Χρηματοδότησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Διαβάστε ακόμα: €25 εκατ νέες χορηγήσεις από την ΣΚΤ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, σήμερα επιβεβαιώνεται η επιτυχία ενός σχεδιασμού που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
«Ως κυβέρνηση είχαμε πάντοτε την άποψη ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της οικονομίας μας, είναι αυτές που θα μας οδηγούσαν σε έξοδο από την δίνη της ύφεσης και σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Είχαμε πίστη στις δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας. Είχαμε την πεποίθηση ότι αν δημιουργούσαμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης και εάν ταυτόχρονα διαμορφώναμε κάποια εργαλεία που θα έδιναν την απαραίτητη στήριξη, τότε θα είχαμε μια θετική ανταπόδοση», πρόσθεσε.
Και είναι ακριβώς εδώ, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, «που βρήκαμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως σύμμαχο και συνεργάτη. Μαζί σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Με χαμηλό επιτόκιο, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αλλά και με επιπρόσθετα κίνητρα, όπως για παράδειγμα το κίνητρο ακόμη χαμηλότερου επιτοκίου σε περίπτωση πρόσληψης νέων μέχρι 27 ετών.
Διαβάστε ακόμα: Νέα συμφωνία Ελληνικής - ΕΤΕπ ύψους €40 εκατ.
Καθοριστική ήταν και η συμμετοχή δέκα κυπριακών τραπεζών, που ουσιαστικά είναι αυτές που διαχειρίζονται το Σχέδιο.
Ενώ βεβαίως και το κράτος, έχει την δική του συμβολή προσφέροντας κυβερνητική εγγύηση».
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Μελέτη Αξιολόγησης που έχει πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο επιβεβαιώνει την εξαιρετική επιτυχία αυτού του Σχεδίου.
«Θέλαμε να ξέρουμε όχι μόνο που διοχετεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ των χρηματοδοτήσεων, αλλά και ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος», σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι όλα τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου, είναι εξυπηρετούμενα. Και αυτό, πρόσθεσε, έχει τη σημασία του και για το τραπεζικό μας σύστημα, γιατί ο καλύτερος ίσως τρόπος αντιμετώπισης των παλαιών προβληματικών δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών, είναι η διοχέτευση νέου υγιούς δανεισμού.
«Να αναφέρω ακόμη ότι παράλληλα με αυτό το Σχέδιο έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ένα παρεμφερές χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο έχει χορηγήσει άλλα 292 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».