Powered by

Χρ. Πισσαρίδης: Η οικονομία βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ

Τη θέση ότι τα λάθη που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην οικονομία δεν θα επαναληφθούν λόγω του ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης μιλούσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός OXygono με θέμα "Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας". Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Πισσαρίδης απέδωσε την οικονομική κρίση στην Κύπρο στην υπερκατανάλωση και στις μη παραγωγικές επενδύσεις ως επίσης και στα λάθη των τραπεζών οι οποίες πρόσφεραν πολύ ψηλά επιτόκια, των νοικοκυριών και στην κακή εποπτεία από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πισσαρίδης επέρριψε ευθύνες και στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια που δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης και στο γεγονός ότι η παραγωγή της οικονομίας δεν στηριζόταν σε γερά θεμέλια.

Ανέφερε ότι η Κύπρος είχε από τα πιο ψηλά πλεονάσματα και με τις κοινωνικές παροχές κατέληξε να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το οικοδόμημα της οικονομίας είχε κτιστεί πάνω στην άμμο.

Εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την οικονομία «διότι πλέον η κατάσταση δεν είναι στα χέρια μας αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείεται να επιτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί ξανά».

Ανέφερε ότι η εκχώρηση εξουσίας στην ΕΚΤ έχει κάποιο κόστος λόγω των αυστηρών ελέγχων στις τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της οικονομίας.

Είπε ότι τα δημοσιονομικά σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει λόγω κάποιων συγκυριών όπως είναι οι επενδύσεις ξένων για να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο και η αύξηση του τουρισμού.  

Ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ακόμη ότι «το κούρεμα των καταθέσεων βοήθησε πάρα πολύ τα δημόσια οικονομικά γιατί σε ένα Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση βρέθηκε με 10 δις ευρώ».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος